Tekst objavljen: 10.07.2015 15:45        


Štamparije u Grčkoj se zbog kontrole kapitala suočavaju sa problemom nedostatka novca za uvoz papira, zbog čega su grčke novine primorane da smanje broj stranica. 

Grčka: Novine sve tanje a lekova sve manje

Grčke štamparije, usled ograničenja podizanja novca u bankama, ne mogu da uvezu dovoljnu količinu roto-papira zbog čega su štampani mediji smanjili broj strana svojih izdanja kako bi zalihe što duže trajale.

Regionalne novine sa slabijim tiražom morale su potpuno da obustave štampanje svojih izdanja, prenosi francuski list Tribin.

Najprodavaniji grčki list "Ta Nea" u svom izdanju od 1. jula napisao je: "Novine koje držite u rukama imaju samo 32 strane, jer naše zalihe papira neće beskonačno trajati".

Isti slučaj je i sa regionalnom štampom. Empros, najčitaniji list na ostrvu Lezbos, smanjio je broj strana sa 20 na 16, a list Patris, najtiražnije novine na ostrvu Kritu, prepolovile su broj strana.

Sekretarijat za štampu je juče objavio saopštenje u kom navodi:"Privremeno ili trajno obustavljamo objavljivanje regionalnih dnevnih novina zbog poteškoća u snabdevanju papirom za štampu", uz napomenu da će one i dalje primati državnu pomoć.

U očekivanju ponovnog otvaranja banaka i autorizacije virmana u inostranstvu, većina industrija živi od zaliha.

Građane, međutim, daleko više zabrinjava nestašica lekova sa kojom se suočavaju.

"Ne mogu da radim bez lekova, medicinskog materijala i hrane za bolesnike. Ljudski životi su u opasnosti i potrebno je nešto da se preduzme pre nego što dospemo u poziciju iz koje nema povratka", upozorava direktor bolnice Elpis u Atini, koji se nada da će EU pomoći Grčkoj da izađe iz aktuelne krize.

Evangelos Kolotronus, direktor grčke fabrike lekova Adelko takođe očekuje pomoć i razumevanje evropskih partnera, pre svega zato što najveći deo uvoza ovog proizvođača dolazi iz Nemačke, Francuske i Švajcarske.

"Imamo zalihe za još dva meseca.Uputili smo zahtev ministarstvu da plati nekoliko narudžbina u vrednosti od 160.000 evra. Bojim se da će za to biti potrebno vremena", dodao je Kolotronus.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štamparije Grčka grčka kriza novine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana