Tekst objavljen: 24.06.2015 14:42        


Kreditori Grčke su jutros dostavili Atini revidirani plan reformi, neophodan za odblokiranje isplate preostale kreditne pomoći Grčkoj, ali je zvanična Atina odbila kontrapredloge poverilaca, javlja neimenovani izvor iz grčke vlade, a prenosi grčka novinska agencija ANA.

Grčka odbila kontrapredloge kreditora

Evropska centralna banka, Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond su u inoviranim zahtevima tražili podizanje stope poreza na dodatu vrednost i dodatno rezanje javne potrošnje, što je vlada u Atini odbila, naveo je Frans pres.

Rojters je, pozivajući se na izvore bliske pregovaračima, javio da su kreditori danas zatražili od Atine da unapredi predložene poreske i reformske mere kako bi postigla sporazum o odmrzavanju preostalih sredstava i da bi naredne nedelje izbegla bankrot.

Pre odlaska u Brisel na sastanak sa kreditorima, grčki premijer Aleksis Cipras je kritikovao stav pojedinih kreditora, jer su, kako je rekao, neki od njih odbacili predloge Atine za pokrivanje budžetskog manjka.

"Insistiranje pojedinih institucija na neprihvatanju ekvivalentnih mera je nešto što nikada ranije nije viđeno, ni u Irskoj, ni u Portugaliji", napisao je Cipras na svom nalogu na Twitter-u, a prenosi njujorška agencija Blumberg.

"Ovakav stav je ili odraz toga da ne žele sporazum ili da su na usluzi nekim posebnim interesima u Grčkoj", napisao je Cipras.

Grčki premijer se kasnije danas, na margini sastanka evrogrupe, u Briselu sastaje sa šefovima tri kreditne institucije - Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije - u nastojanju da pre 30. juna, kada ističe paket pomoći Grčkoj, postigne sporazum sa kreditorima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčka ekonomija Grčka međunarodni kreditori sporazum grčke i kreditora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana