Tekst objavljen: 20.08.2015 12:30        


Grčka je danas vratila dug od 3,4 milijarde evra Evropskoj centralnoj banci (ECB), izjavio je izvor blizak grčkoj vladi. Grčka je uspela da vrati dug ECB-u nakon što su joj ministri finansija evrozone sinoć odobrili prvu tranšu kredita pomoći u iznosu od 13 milijardi evra, prenosi agencija Frans pres.

Grčka vratila dug Evropskoj centralnoj banci

Evrogrupa je formalno odobrila treći paket pomoći za Grčku vredan do 86 miliajrdi evra, nakon što su parlamenti zemalja EU, uključujući nemački Bundestag, dali "zeleno svetlo" za lansiranje programa.

Direktor Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) koji rukovodi programom pomoći, Klaus Regling, rekao je da je paket novi početak za Grčku.

"Današnja tranša će omogućiti Grčkoj da ispuni svoje finansijske obaveze prema Međunarodnom moenatrnom fondu i ECB, kao i druge budžetske potrebe. Druga tranša od 10 milijardi evra doprineće stabilnosti bankarskog sektora, u kom je situacija znatno pogoršana nakon uvođenja kontrola kapitala u junu", naveo je on.

"Ovaj sporazum pruža grčkoj privredi osnovu za održiv rast. Vlada u Atini obavezala se na opsežne reforme, a mi ćemo pomno pratiti napredak u njihovom sprovođenju", rekao je šef evrogrupe, Jerun Dajsleblum.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka banka grčki dug aranžman sa mmf

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana