Tekst objavljen: 01.10.2015 13:08        


Grčki berzanski regulator saopštio je danas da ostaje na snazi zabrana prodaje pozajmljenih akcija (short-selling) vodećih domaćih banaka uoči procesa dokapitalizacije. "Ova mera će važiti od 1. oktobra do 9. novembra. Svaki dodatni pritisak na akcije kreditnih institucija može imati posledice", navodi se u saopštenju tog regulatora, prenosi Frans pres.

Grčka:Ostaje zabrana prodaje pozajmljenih akcija banaka

Zabrana se odnosi na akcije Alpha banke, Atika banke, Eurobanke, Nacionalne banke i Piraeus banke.
Kratkoročna prodaja akcija (short selling) je vrsta špekulativnog trgovanja akcijama i državnim obveznicama kad investitor pozajmljuje akcije od brokera, prodaje ih a zatim kasnije otkupljuje, poželjno, po nižoj ceni kako bi zaradio na razlici.

Ova špekulativna trgovina za posledicu ima tržišna kolebanja.
Grčka je zabrana na tu vrstu prodaje akcija uvela u junu zajedno sa kontrolom kapitala, pošto je strah od toga da će zemlja možda biti izbačena iz evrozone izazvala odliv depozita iz banaka.

Od tada, zvanična Atina je dogovorila sa međunarodnim kreditorima novi paket pomoći vredan 86 milijardi evra, a početkom septembra ta zabrana je ukinuta za finansijske derivate.

U saopštenju berzanskog regulatora se navodi i da "nedavni politički razvoj" nije opravdao zadržavanje generalne zabrane na "short-selling", zbog čega je odlučeno da se jedino zabrani takva prodaja akcija kreditnih institucija.

Grčke banke bi trebalo da budu dokapitalizovane do decembra, a izdvojeno je blizu 25 milijardi evra u okviru najnovijeg paketa pomoći za dokapitalizaciju posrnulih grčkih banaka, iako bi se ova suma mogla promeniti zavisno od ishoda stres testova koje će uskoro sprovesti Evropska centralna banka (ECB).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska centralana banka dokapitalizacija grčke banke Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana