Zvanični kurs Evra za dan 04.08.21. :: 117.5627 rsd
Tekst objavljen: 24.07.2015 12:02        


Grčka privreda će ove godine potonuti nazad u recesiju uz negativan privredni rast od 2,5 odsto, novi rast nezaposlenosti nakon godinu dana u padu i skok potrošačkih cena posle tri godine deflacije, saopštila je Fondacija za ekonomska i industrijska istraživanja (IOBE).

Grčku čeka recesija, rast nezaposlenosti i cena

Fondacija navodi je Grčkoj neophodna dugoročna ekonomska i politička stabilnost i upozorava da će negativne efekte nedavnih događaja biti teško preokrenuti, dok će uslovi za zdrav privredni rast biti odsutni sve dok se poverenje i ravnoteža na vrate u kreditni sektor, prenosi grčki list Katimerini.

Predstavljajući izveštaj o grčkoj ekonomiji, generalni direktor IOBE Nikos Vetas ukazao je na štetu koju je pretrpela grčka privreda, koja je jedva izbegla destruktivne posledice izlaska zemlje iz evrozone i kojoj je sada hitno potreban novi pravac. Način da se to ostvari, navodi Vetas, podrazumeva primenu mera dogovorenih sa međunarodnim kreditorima i to što pre.

Na pitanje novinara da li je izlazak Grčke iz evrozone još uvek moguć, Vetas je rekao da će ta tema biti "živa" sve dok se privredni rast ne vrati u Grčku. "Ne postoji glatki razvod između evrozone i neke njene članice, a onih koji bi ostvarili korist od izlaska Grčke iz monetarne unije mnogo je manje od onih kojima bi takav razvoj događaja naštetio", dodao je on.

U izveštaju se takođe navodi da restrikcije bankarskih transkacija u Grčkoj mogu biti podizane samo postepeno, kada se poverenje vrati u kreditni sektor. Kontrole kapitala će, sa druge strane, umanjiti ekonomsku aktivnost Grčke, uz političku nestabilnost i povećan rizik od gubitka radnih mesta i prihoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Grčka grčka ekonomija recesija evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana