Tekst objavljen: 04.05.2015 14:07        


Naftna industrija Srbije (NIS) zabeležila je u prvom kvartalu ove godine neto gubitak od 4,7 milijarde dinara, zbog negativnih kursnih razlika i korišćenja skupih zaliha nafte koja je bila kupljena po višim cenama, saopštilo je danas NIS.

Gubitak NIS-a od 4,7 milijardi RSD zbog kursnih razlika

Kao posledica nepovoljnih makroekonomskih trendova, EBITDA (prihod pre oporezivanja) u prvom kvartalu 2015. godine iznosio 7,2 milijarde dinara, što je 53 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Investicije NIS-a u prva tri meseca 2015. godine iznosile su nešto više od sedam milijardi dinara, a najviše je ulagano u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, modernizaciju kapaciteta prerade, kao i u razvoj maloprodajne mreže.

NIS je potpisao i ugovor sa kompanijom CB||I za izradu baznog i proširenog baznog projekta za Duboku preradu, a u toku januara je završen i remont postrojenja Bitumen u Rafineriji nafte Pančevo.

Komentarišući rezultate poslovanja NIS-a u prvom kvaratlu 2015. godine, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je rekao da se kriza iz prošle godine prenela i u prve mesece 2015. godine i da ovi rezultati zato bili očekivani.

"Naš glavni zadatak je povećanje operativne efikasnosti i sprovođenje programa ušteda u svim oblastima poslovanja. Ali, bez obzira na to, nastavićemo da investiramo, pre svega u povećanje rezervi nafte i gasa i bićemo siguran snabdevač našim potrošačima", rekao je Kravčenko.

On je najavio da će uprkos teškoj situaciji, obim ulaganja u projekte društvene odgovornosti i dalje ostati u fokusu NIS-a, jer, kako je rekao,"mi brinemo i o zaposlenima i zajednici u kojoj poslujemo".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Naftna industrija Srbije (NIS) neto gubitak gubitak kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana