Tekst objavljen: 21.10.2013 12:29        


Teško je očekivati da Narodna banka Srbije (NBS), u okolnostima koje sada vladaju u domaćoj ekonomiji, promeni postojeću politiku deviznog kursa, jer za to ne postoje objektivni uslovi, tvrdi profesor Beogradske bankarske akademije, Zoran Grubišić.

"I država i građani Srbije zavisni od deviznog kursa"

On je rekao da je, dugoročno gledano, sadašnja politika kursa neodrživa, ali da sada NBS "radi ono što može u datim okolnostima".

Domaća valuta je, inače, protekle sedmice uglavnom blago jačala i trenutno oscilira u tesnom rasponu oko nivoa od 114 dinara za jedan evro. NBS je od početka godine kupila ukupno 125 miliona evra, a prodala 425 miliona evra da bi sprečila preterane oscilacije kursa. Nacionalna valuta Srbije ojačala je tokom proteklih mesec dana oko 0,6 odsto prema evru.
- To znači da je to taj realizam fleksibilnog rukovodjenja deviznim kursom sa datim intervencijama i korišćenjem referentne kamatne stope koja je trenutno na visokom nivou od 10 odsto - objasnio je Grubišić.

Činjenica je da NBS vodi restriktivnu monetarnu politiku, ali moramo uzeti u obzir da imamo "meku" valutu, kaže on, uz napomenu da zbog toga nismo u poziciji da sledimo politiku američke ili evropske centralne banke koje već godinama imaju ekstremno niske bazne kamate.

Ukoliko bi NBS vodila politiku superniskih kamata time bi se praktično izvršio jak pritisak na dinar i devizni kurs, upozorava Grubišić, uz napomenu da u zemlji sada bezmalo "svi zavisimo od deviznog kursa".

- Prosečan Amerikanac, ili žitelj zemalja evrozone, uopšte ne brine da li dolar ili evro pada. Jer, on nema aranžmane izražene u evrima ili dolarima - ističe on, ukazujući da je u Srbiji situacija obrnuta.

- Mi imamo ovde kredite građana i druge finansijske aražmane koji se iskazuju u vodećim inostranim valutama- napominje ekonomista i dodaje da su država i građani Srbije zbog toga "vezani za kurs".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomija devizni kurs kursna lista nbs evro dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana