Tekst objavljen: 11.12.2013 12:15        


Novosadska E-Gimnazija objavila je da se školarina za narednu školsku godinu može platiti u bitkoinima i tako postala prva privatna škola na Balkanu koja prihvata uplate u virtuelnoj valuti. Osim što je E-Gimnazija postala prva institucija koja prihvata novu valutu, postoji i onlajn tržište na kojem se trguje bitkoinima.

I Srbi posluju bitkoinom, moguće platiti i školovanje

- Trenutno se u Srbiji bitkoinima ozbiljno bavi stotinak ljudi, dok je nekoliko hiljada njih u nekom trenutku posedovalo ovaj virtuelni novac - kaže Boris Pripić, osnivač foruma bitcoin.rs.

Bitkoin nastaje procesom "rudarenja“. Najprostije rečeno, reč je o procesu kojim se deo snage procesora pozajmljuje sistemu, koji rešavanjem složenih matematičkih operacija verifikuje transakcije u virtuelnoj valuti. Algoritam za proizvodnju je napravljen tako da u svakom trenutku ubacuje u opticaj određenu količinu bitkoina koja se deli na sve koji u tom trenutku rudare. Što je više „rudara“ teže se dolazi do virtuelne valute. Zbog toga je postalo neisplativo rudariti bez posebnih procesora prilagođenih za tu svrhu. Praktično, struja koju potrošite dok vaš kompjuter „rudari“, biće skuplja od proizvedene količine bitkoina. Ukupna količina bitkoina koja će se naći u opticaju ograničena je na 21 milion, a trenutno ih je proizvedeno 12 miliona.
Pripić objašnjava da vrednost bitkoina počiva na poverenju ljudi u ovu valutu, na broju transakcija i njenoj retkosti, slično kao što je slučaj sa zlatom.

Bitkoin je virtuelni novac koji nema svoj fizički oblik i novi je način međunarodnog elektronskog plaćanja. Koristi se za plaćanja na internetu, ali se može i menjati za druge, klasične valute. Nastao je 2009. godine.

Iako su mnogi u početku sumnjali u uspeh koncepta koji je mnogima i danas nejasan, o tome koliko je poraslo poverenje i tražnja za ovom valutom dovoljno govori da je njena vrednost od 13 dolara početkom ove godine porasla na oko 950 dolara, koliko je jedan bitkoin vredeo u utorak.

Virtuelnom valutom ozbiljno se bave vlasti najmoćnijih svetskih zemalja. FBI je nedavno objavio analizu u kojoj upozorava na moguće zloupotrebe bitkoina za pranje novca, a kineska vlada saopštila je pre nekoliko dana da se bitkoin ne može tretirati kao zvanična valuta (što je dovelo do kratkotrajnog pada vrednosti).

Bitkoin može da se koristi za plaćanje dobara i usluga na sve većem broju sajtova. U nekim državama moguće je bitkoinom plaćati u restoranima, a u Vankuveru je nedavno otvoren i bankomat na kom se u zamenu za bitkoin može podići pravi novac. Jedan univerzitet na Kipru nedavno je dozvolio i plaćanje školarine virtuelnim novcem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
novac Srbija škola virtuelni novac bitkoin bitcoin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana