Tekst objavljen: 13.08.2017 14:26        


Dolazak kompanije Ikea na srpsko tržište primoraće domaću industriju nameštaja da poveća svoju konkurentnost kako bi ublažila sigurno smanjenje prodaje.

Ikea donosi "zlatni standard" i pad domaćima 30%

Prema iskustvima okolnih zemalja, smanjenje može dostići u proseku 30 odsto, ocenio je sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja Privredne komore Srbije Ješa Erčić.

"Analize koje su rađene u okolnim zemljama - Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, pokazale su da se dolazak Ikee na njihovo tržište odrazio smanjenjem potrošnje iz domaćih prerađivačkih kapaciteta od 25 do 45 odsto, u zavisnosti od kulture i navika stanovništva", rekao je Erčić agenciji Beta.

On je ocenio da je Ikea proizvođač koji postavlja "zlatni standard" u proizvodnji nameštaja, ali i velika konkurencija pošto je ne samo globalni proizvođač već i trgovac.

"Njen dolazak sigurno će izazvati određene poremećaje kod proizvođača nameštaja od masiva, tapacirang nameštaja i nameštaja od pločastih materijala, ali verujemo da u neku ruku može da podstakne i domaće prerađivačke kapacitete da svoje odluke i aktivnosti poboljšaju", kazao je Erčić.

On je rekao da domaća drvna i industrija nameštaja neće moći same da se izbori s takvom konkurencijom i da zaslužuju pomoć države, jer je to, kako navodi, drugi sektor po suficitu u spoljnotrgovinskoj razmeni s inostranstvom i treći sektor po broju zaposlenih u prerađivačkoj industriji.

"Više od 92 odsto ukupnog kapitala koji se nalazi u tim prerađivačkim kapacitetima je domaći kapital", kazao je Erčić i dodao da samo industrija nameštaja zapošljava više od 15.500 ljudi.

Prema njegovim rečima, država bi trebalo da pomogne u plasmanu nameštaja u zemlje EU ili na treća tržišta preko bilateralnih sporazuma ili kroz podsticaje i uvođenje novih tehnologija koje bi omogućile stvaranje konkurentnih proizvoda koji štede resurse, a cenovno i po kvalitetu su konkurentni.

Erčić je rekao da bi saradnja domaće drvne industrije i Ikee bila odlična, ali za sada nije optimista da će se to desiti u većem obimu u skorije vreme.

"Mislim da je Ikea u poslednjih desetak godina pokušala da kroz standardne procedure obezbedi dobavljače u Srbiji koji bi mogli da uđu u njen sistem, ali za sada je to samo jedna firma Standard furniture iz Ćuprije, koja je ogranak bosanske kompanije", rekao je sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta, industrije nameštaja PKS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nameštaja Ikea nameštaj standard

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana