Tekst objavljen: 10.10.2021 16:00        


Švedski lanac trgovina nameštaja IKEA planira da usmeri veći deo proizvodnje u Tursku kako bi sveo na minimum probleme u globalnim lancima nabavke i snizio troškove prevoza, izjavio je financijski direktor turskog ogranka Kerim Nisel, prenose agencije

Ikea premešta proizvodnju u Tursku


IKEA planira da u Turskoj proizvodi fotelje, police za knjige, ormare i kuhinjske elemente i potom da ih izvozi. Trenutno ih dopremaju iz hiljadama kilometara udaljenih pogona u istočnoj Aziji na tržišta Bliskog istoka i Evrope.

Nisel nije rekao koliko bi kapaciteta moglo biti premešteno.

“Svi smo u pandemiji shvatili da je diversifikacija jako važna”, rekao je Nisel i da “možda baš i nije dobra strategija proizvoditi artikle u jednoj zemlji i potom ih transportovati širom sveta”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Cena kontejnera iz istočne Azije skočila je s pretpandemijskih 2.000 dolara na sadašnjih 12.000 dolara, naglašava šef IKEA-inog turskog ogranka.

IKEA najavljenom selidbom sledi primer drugih velikih evropskih brendova kao što je Benetton, koji je odlučio približiti proizvodnju matičnoj Italiji, pojačavajući kapacitete u Srbiji, Hrvatskoj, Turskoj, Tunisu i Egiptu dok će oni u Aziji biti prepolovljeni, podseća Reuters.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
premeštanje proizvodnje Ikea turska proizvodnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana