Tekst objavljen: 14.05.2015 11:59        


Prema Izveštaju o ljudskom kapitalu, koji je sačinio Svetski ekonomski forum u Ženevi, indeks ljudskog kapitala, za čije određivanje su glavni parametri obrazovanje i zapošljavanje, svrstao je Srbiju na 50. mesto među 124 zemlje. Prvih deset mesta, prema indeksu ljudskog kapitala, zauzimaju Finska, Norveška, Švajcarska, Kanada, Japan, Švedska, Danska, Holandija, Novi Zeland i Belgija.

Indeks ljudskog kapitala: Srbija na 50. mestu

Od zemalja u okruženju najbolje rangirana je Slovenija (15), Hrvatska je na 36. mestu, dok je Makedonija na 55. mestu.

Ovogodišnji izveštaj naglašava da je talent, a ne kapital, ključan faktor koji povezuje inovacije, konkurentnost i privredni rast u 21. veku.

Ističu se i nadolazeće demografske promene, kao i mogućnost njihove procene radi pravovremenog planiranja radne snage, preneo je sajt indeks.hr.

Ekonomije koje imaju stariju populaciju suočavaju se s potrebom bolje integracije mladih, žena, migranata i starijih radnika u radnu snagu svoje zemlje, navedeno je u saopštenju.

Indeks ljudskog kapitala sastoji se od dve horizontalne odrednice - Obrazovanje i Zapošljavanje - koje se provlače kroz pet, na godine podeljenih, vertikalnih stubova (manje od 15 godina; 15 - 24; 25 - 54; 55 - 64; i 65 i više).

Na ovaj način Indeks ocenjuje uspeh pojedine zemlje u razvijanju veština i kompetencija ljudi kroz učenje, kao i upotrebu stečenih znanja kroz produktivno zapošljavanje.
Prva horizontalna tema - Obrazovanje - sadrži nekoliko podtema koje se odnose na pristup obrazovanju, kvalitet obrazovanja, stečena znanja i učenje na radnom mestu.

Druga horizontalna tema - Zapošljavanje - beleži nekoliko dimenzija aktivnosti radne snage, a to su učestvovanje u ekonomiji, veštine i ranjivost.

Srbija je u grupi zemalja Evrope i Centralne Azije koja je drugi region globalno po Indeksu, nakon Severne Amerike.

Najbolje rangirane zemlje u grupi su Finska, Norveška i Švajcarska , dok su najlošije Albanija (66), Turska (68) i Moldavija (71).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ljudski kapital starost zaposlenih radna snaga Srbija region

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana