Tekst objavljen: 20.12.2013 15:51        


Inflacija u Srbiji je na najnižem nivou u proteklih 40 godina, rekla je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, i dodala da je u novembru, na međugodišnjem nivou, inflacija iznosila 1,6 odsto. NBS je zadovoljna što je obavila svoj zadatak i inflaciju zadržala u granicama cilja, rekla je Tabaković.

Inflacija na najnižem nivou za 40 godina, dinar čvrst

- Onima koji kažu da su u postizanju niske inflacije pomogli Bog i dobra poljoprivedna sezona, poručujem da sreća prati hrabre - rekla je guverner, i napomenula da se niska inflacija "nije desila sama od sebe".

Ona je navela da je tačno da je kupovna moć građana niska, ali da je isti slučaj bio i 2012. godine, kada je inflacija iznosila 12, 2 odsto.

Tabaković je istakla i da će u narednoj godini posao cele države biti borba protiv sive ekonomije, posebno na tržištu prerađene hrane.

Prema njenim rečima, NBS je u 2013. godini uspela da ostvari relativnu stabilnost kursa dinara i u plusu je 10 miliona evra što se tiče intervencija na međubankarskom deviznom tržištu.

Tabaković je navela da je kada je došla na mesto guvernera u avgustu prošle godine zatekla kurs od 119,07 dinara za evro, a za stabilizaciju kursa potrošeno je oko 1,4 milijardi evra.

Devizne rezerve NBS su na nivou od oko 11,1 milijardi evra i povećane su za oko 200 miliona u odnosu na kraj prošle godine, dok su neto devizne rezerve 7,8 milijardi, što je istorijski maksimum.NBS je zadovoljna što je obavila svoj zadatak i inflaciju zadržala u granicama cilja, rekla je Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    slavica 20.12.2013 22:12

    Moguce mada ne verujem..zato su i plate i penzije na najnizem nivou

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija Srbija ekonomija 2013. jorgovanka tabaković guverner Narodne banke Srbije nbs Narodna banka Srbije dinar devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana