Tekst objavljen: 02.12.2022 16:45        


Ovog oktobra SAD su zabeležile usporavanje inflatornih kretanja, bar mereno indeksom cena lične potrošnje koji je iznosio šest odsto

Inflacija u SAD usporava


Podsećanja radi, u septembru je ovaj indeks iznosio 6,3 odsto. Pomenuti rast je godišnji, i odnosi se na isti period lane.

Prema izveštaju američkog Ministarstva trgovine, kada se izuzmu hrana i energenti, bazni indeks cena lične potrošnje je porastao za pet odsto u poslednjih 12 meseci i 0,2 odsto iz meseca u mesec.

Da cene više neće rasti oštro kao do sada pokazuje i istraživanje koje je sprovela Nacionalna federacija nezavisnih kompanija. Prema njegovim rezultatima, procenat kompanija koje u narednom periodu planiraju poskupljenje svojih proizvoda i usluga se drastično smanjuje, što takođe ukazuje na labavljenje inflatornih pritisaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Analitičari komentarišu da su američki potrošači još uvek spremni na potrošnju, ali da njihova kupovna moć postepeno opada i da zbog toga, ali i zbog usporavanja rasta inflacije, najverovatnije neće biti potrebe za daljim rastom kamata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
sjedinjene američke države inflacija američki dolar usporavanje inflacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana