Tekst objavljen: 04.11.2018 10:00        


Dinarska štednja prema podacima Narodne banke Srbije je u poslednjih šest godina utrostručena. Sa nivoa od 18 milijardi iz avgusta 2012. godine povećana je na 54,4 milijarde dinara u julu 2018. i nastavlja da raste.

Isplativije čuvati pare u dinarima

U istom periodu, povećana je i devizna štednja - sa 7,9 milijardi evra (936 milijardi dinara) na 9,7 milijardi evra (1.147 milijardi dinara).

Kako ističu iz NBS, poverenje građana u domaću valutu je povećano zahvaljujući merama monetarne politike i postignutoj trostrukoj stabilnosti - inflacije, deviznog kursa i finansijskog sistema. Činjenicu da su i dinarska i devizna štednja povećane uprkos smanjenju kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva, tumače kao ohrabrujuću i kao izraz poverenja građana u finansijski sistem.

BEZ POREZA

Veća isplativost dinarske štednje rezultat je niske inflacije i relativno stabilnog kursa dinara prema evru koje je NBS postigla i održala tokom prethodnih šest godina, zatim relativno viših kamatnih stopa na štednju u domaćoj valuti nego na deviznu štednju i činjenice da se na prihode od kamata na dinarsku štednju ne plaća porez, za razliku od devizne štednje na koju se kamatni prihod oporezuje po stopi od 15 odsto.

U proteklih šest godina postignuti su značajni rezultati na stvaranju povoljnog domaćeg ekonomskog ambijenta. Međugodišnja inflacija, koja je u oktobru 2012. iznosila 12,9 odsto, smanjena je do kraja 2013. na nivo od 2,2 procenta, i već pet godina se uspešno održava na niskom i stabilnom nivou, uporedivom sa inflacijom u razvijenim zemljama.

Postignuta je i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i dinar je danas prema evru na gotovo istom nivou na kojem je bio u avgustu 2012, pri čemu su neto devizne rezerve na najvišem nivou od 2000. godine.

Iz centralne banke najavljuju da će dva puta godišnje, u januaru i u julu, NBS objavljivati analize o isplativosti dinarske i devizne štednje, a da je najnovija takva analiza kojom su obuhvatili period od avgusta 2012. do jula 2018. godine ukazala na veću isplativost štednje u domaćoj valuti i u kratkom i u dugom roku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

NBS navodi da analiza isplativosti dinarske u odnosu na štednju u evrima pokazuje da bi štediša koji je u poslednjih godinu dana štedeo u dinarima (ulog od 100.000 dinara) dobio oko 3.000 dinara više (ili oko 26 evra) u odnosu na štedišu koji bi u istom periodu položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju, pre svega zahvaljujući gotovo šest puta višoj kamatnoj stopi na dinarsku u odnosu na štednju u evrima, oslobađanju od plaćanja poreza na prihode od kamate na dinarsku štednju, kao i relativnoj stabilnosti kursa dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nedelja štednja štednja u dinarima nbs oročena štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana