Tekst objavljen: 08.12.2013 12:54        


Januar je mesec kolektivnog nerada za građane Srbije. Iako imaju samo deset dana državnih i verskih praznika godišnje, što ih ne razlikuje mnogo od komšija iz Evrope, srpski radnici toliko slobodnih dana „potroše“ već tokom prvog meseca godine. Zahvaljujući običaju da spajamo praznike, mnogi u januaru odlaze na mini odmor koji traje i do desetak dana.

Izdržite još malo: Stiže kolektivni nerad u januaru

Računica zaposlenih u javnim preduzećima je da ne vredi otvarati šaltere samo na jedan ili dva dana, dok većina mušterija sedi u toplim sobama. I rukovodioci u fabrikama smatraju da je bolje zaustaviti proizvodnju na nedelju dana, nego paliti i gasiti mašine svakog drugog dana.

4 PRAZNIČNA DANA I 3 SLAVE
Ove godine prvi januar „pada“ u sredu, pa bi već u petak trebalo da se svi vrate na svoja radna mesta, ali s obzirom na to da se već u utorak slavi Božić, mnogi neće ni pomisliti da se na poslu pojave do naredne srede. U četvrtak se, međutim, slavi Sveti Stefan, pa domaćinima koji obeležavaju ovog sveca sleduje još jedan neradni dan. Već sledeće nedelje, 14. januara je Srpska nova godina, koja još nije upisana u zvanični kalendar državnih svetkovina, ali je po preporuci Vlade Srbije i ovaj dan rezervisan za odmor i veselje. Do kraja meseca su još dve slave, pa će mnogi u kalendaru precrtati i 20. i 27. januar, kada se obeležavaju Sveti Jovan i Sveti Sava.
Privatnici imaju malo drugačije proračune, ali i među njima ima dosta onih koji se odluče da povežu praznike, iako nisu baš široke ruke kada treba platiti dnevnice.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić smatra da Srbija kao siromašna i veoma zadužena zemlja ne bi smela sebi da dozvoli luksuz prekomernog praznovanja.

Jedan neradni dan privatni sektor u Srbiji košta oko 17 miliona evra. Kada saberemo broj radnih sati i uračunamo duple dnevnice za oko 10 odsto onih javnih službenika koji su dežurni na neradan dan, i država zbog toga gubi oko 12 miliona evra dnevno.

Nacionalni koordinator u beogradskoj kancelariji Međunarodne organizacije rada, Jovan Protić, objašnjava da spajanje praznika postoji i u Evropskoj uniji, ali u ovim zemljama se svaki takav dan nadoknađuje radnim subotama, dok kod nas to nije praksa.

Dr Nada Novaković, naučni saradnik Instituta društvenih nauka, kaže da će "najmanje praznovati radnici u privatnom sektoru i u sivoj ekonomiji".

- Oni će raditi i praznicima, u smenama i noću. Za to se već sada plaća malo, a često se i ne plaća uopšte. Novi zakon će to samo legalizovati, na štetu radnika. Tako će se pojačati konkurencija među nezaposlenima i zaposlenima, između starijih i mlađih radnika, zaposlenih na neodređeno i na određeno vreme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Koviljka 08.12.2013 13:09

    I u EU je za katolicki bozic i Novu godinu spajanje neradnih dana,pa kad smo na tom putu, zasto i u Srbji ne bi bilo tako. Ustedece se na grejanju!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija slobodni dani radnici zaposleni praznici neradni dani Nova Godina srpska nova godina radno vreme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana