Zvanični kurs Evra za dan 21.06.21. :: 117.5730 rsd
Tekst objavljen: 29.05.2015 11:26        


Izlazak Grčke iz evrozone postoji kao mogućnost, ali on ne bi doveo do raspada monetarne unije, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard, za nemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Takav scenario ne bi bio lak za evrozonu, ali verovatno ne bi doveo do njenog kraja, rekla je Lagard, a prenosi agencija Frans pres.

Izlazak Grčke iz evrozone moguć

"To je složeno pitanje i nadam se da Evropljani sa njim neće morati da se suoče. Nadam se da će naći način da Grčka ostane u evrozoni", poručila je ona, dodajući, ipak, da ne veruje da će sveobuhvatno rešenje biti pronađeno u predstojećim danima.

Još ima dosta posla, a MMF nije spreman da Grčkoj isplaćuje bilo kakva sredstva bez jasnog obećanja da će reforme biti sprovedene. "Mi imao propise i principe. Neće biti polovičnog pregleda programa", rekla je Lagard.

Portparol MMF-a, Vilijam Mari, izjavio je juče da će Grčkoj biti uskraćeno finansiranje iz MMF-a ukoliko ne vrati dug toj instituciji na vreme. "Bilo koja zemlja koja ne ispuni svoje obaveze prema fondu gubi pristup sredstvima iz MMF-a", rekao je Mari.

Grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Vucis rekao je ranije da Atina neće sledećeg meseca otplatiti novu tranšu duga MMF-u zato što nema novca.

"Četiri rate duga MMF-u koje treba da budu isplaćene u junu iznose 1,6 milijardi evra, ali taj novac neće biti isplaćen, jer ga nemamo", rekao je Vucis za grčku televiziju Mega.

Grčka levičarska vlada već mesecima pregovara sa kreditorima (MMF, EU i Evropska centralna banka) u pokušaju da otključa isplatu poslednje tranše kredita pomoći vredne 7,2 milijarde evra. Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme tržišta rada, fiskalne poltike i povećanja poreza na dodatu vrednost, koje zahtevaju kreditori, a koje vlada u Atini okleva da sprovede.

"Još uvek ima mnogo posla. Naziru se solidni reformski programi. Dogovor je moguć", rekao je juče komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Pjer Moskovisi na marginama samita G7 u Drezdenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
izlazak i evrozone bankrot Grčke grčka ekonomija grčka kriza dogovor sa mmf Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana