Tekst objavljen: 22.09.2017 14:39        


Građani koji sticajem okolnosti imaju prekid u radnom stažu i ne rade, a imaju novca mogu sami da uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Najmanja suma za uplatu doprinosa je 6.095 dinara, a najveća 87.085 dinara.

Kako da sami sebi uplaćujete doprinose za penziju

Prvo zahtev Fondu PIO, pa uplata

Procedura je jednostavna. Zahtev se podnosi Republičkom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Status osiguranika se stiče danom podnošenja zahteva, ali izuzetno može se status steći i najranije 30 dana pre podnošenja zahteva.

- Ukoliko se osoba opredeli za ovakav vid osiguranja bira jednu od 13 osnovica na koju će plaćati doprinose, a koju će izabrati ne zavisi od stručne spreme već samo od finansijskih mogućnosti uplatioca. Doprinosi se uplaćuju uplatnicom na šalterima pošta ili banaka do 15. u mesecu, za prethodni mesec - objašnjavaju u Fondu PIO.

Najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade u prethodnom tromesečju, a najviša pet takvih proseka. Osnovice se usklađuju svaka tri meseca, prema kretanju zarada. Inače, stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 26 odsto. Osiguranik može da u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima menja osnovicu, ali je to moguće jedino ako podnese odgovarajući zahtev.

- U ovom kvartalu, najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade iz prethodnog tromesečja 23.446 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 334.945 dinara. Pošto je doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje 26 odsto, to znači da će se mesečni izdatak za uplate doprinosa kretati u rasponu od 6.095 dinara do 87.085,7 dinara - objašnjavaju u Fondu

Osnovice osiguranja (avgust, septembar, oktobar 2017.)

Izvor Fond PIO


Prema podacima Fonda PIO trenutno oko 30.500 osoba samostalno uplaćuje doprinose. Prošle godine 15.773 ljudi je podnelo zahtev za uključivanje u obavezno osiguranje.

Zahteve za uključivanje u osiguranje najčešće podnose građani kojima nedostaje staž osiguranja potreban za ostvarivanje prava na penziju. Na pitanje "Blica" koji je prosečan period uplate doprinosa, u Fondu PIO kažu da se periodi razlikuju od mesec do 10 godina i ne mogu da se uproseče, naročito što ima građana koji više puta se uključuju u samostalno plaćanje doprinosa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ivan 26.09.2017 11:37

    Može li se zahtev podneti u elektronskom formatu, ili postoji obrazac za to? Mogu li ja sam sebi da uplaćujem poreze i doprinose iako nisam zapošljen, niti mi je potrebno vezivanje staža?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
doprinosi doprinosi za penziono PIO fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana