Tekst objavljen: 06.08.2017 17:27        


Bez spremnih nekoliko hiljada evra početnog kapitala, ma kako domišljati bili, mladi preduzetnici teško mogu da pokrenu sopstveni biznis.

Kako doći do prvog miliona u Srbiji?

Poslovne ideje koje na prvi pogled zahtevaju ulaganja manja od hiljadu evra, po pravilu podrazumevaju zemlju u vlasništvu, posedovanje poslovnog prostora, automobila...

Adresa na kojoj bi potražili novac nije banka, jer još nemaju poslovnu istoriju, pa se zajmu mogu nadati jedino - od države ili porodice.

Među poslovima koje traže najmanje ulaganja, prema "Bazi šansi" koju su sastavili Srpska asocijacija menadžera i "DNA komjunikejšn", je proizvodnja sapuna od eteričnih ulja - 500 evra. Oko hiljadu evra je dovoljno da se krene u rezanje ključeva ili proizvodnju bedževa. Proizvodnja opruga "košta" najmanje 1.100 evra u početku, gajenje žalfije na jednom hektaru oko 1.200 evra, baš koliko i struganje i cepanje drveta. Ko bi da pokrene "veselo kazanče", odnosno da se bavi proizvodnjom rakije, valja da ima spremnih najmanje 17.200 evra. Proizvodnja peleta traži kapital od 20.000 evra. Pokretanje posla znači i najmanje 160 evra troškova poreza i doprinosa na zaradu zaposlenog. Naravno, i iznos same plate.

Među trenutno otvorenim programima Ministarstva privrede je i javni poziv za dodelu sredstava za start. Preduzetnik, sadašnji i budući, može da dobije najmanje 400.000, a najviše tri miliona dinara. Od toga su 30 odsto bespovratna sredstva, a ostatak povoljni kredit Fonda za razvoj. Daju se na rok od pet godina, računajući i poček od godinu dana.

Dosadašnje iskustvo pokazuje da se za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju obraćaju kandidati sa namerom da počnu proizvodnju hleba, svežeg peciva i kolača, ili preradu i konzervisanje voća i povrća, održavanje i popravku motornih vozila i proizvodnju odeće. Za razvojni program najviše prijava podnele su firme koje proizvode hranu, mašine i metale. Proizvođači hrane su najzastupljeniji i među kandidatima za nabavku opreme, a slede tekstilci, rezanje, obrada i prerada drveta i proizvoda od drveta, prerada gume i plastike, štampanje i štamparske usluge, pišu Večernje novosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
početni kapital fond za razvoj start up kredit Srbija prvi milion

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana