Tekst objavljen: 20.10.2017 10:24        


Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Darinka Đuran najavila je danas da će za nepoštovanje zakonskih rokova za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola uskoro biti uvedene prekršajne kazne.

Kazne za sve koji ne poštuju rok za izdavanje dozvola

Ona je na forumu o ocenama investitora i opština o objedinjenoj proceduri izdavanja elektronskih građevinskih dozvola rekla da je izdavanje tih dozvola pomerilo Srbiju sa 186. mesta na 36. na Duing biznis listi Svetske banke gde se rangiraju zemlje po uslovima poslovanja.

"Moramo svakodnevno da radimo na unapređenju sistema izdavanja elektronskih dozvola jer ima još manjkavosti", rekla je Đuran i dodala da se javna preduzeća nisu najbolje prilagodila novoj proceduri.

Dodala je da je predviđeno da se uvede još 100 novina koje će poboljšati funkcionalnost tog sistema i unaprediti ga toliko da će biti "skoro kao nov".

Predstavnica Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID) Dragana Stanojević rekla je da je od januara do avgusta ove godine izdato 1.878 elektronskih dozvola, što je najviše od 2007. godine.

"To potvrđuje i vrednost građevinskih radova koja je za 51 odsto veća nego u istom periodu prošle godine", rekla je Stanojević.

Stručni saradnik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Milica Anđelković rekla je da je uvođenje elektronske građevinske dozvole olakšalo njeno izdavanje i da je od tada podneto 102.182 zahteva a rešeno je 92,6 odsto.

Dodala je da je anketa u 100 lokalnih samouprava u Srbiji koju su sproveli NALED i USAID pokazala da su najčešći razlozi za odbijanje zahteva za dozvolu neusaglašena dokumentacija, nerešeni imovinski podaci i nepotpisana dokumentacija. U anketi se 83 odsto investitora izjasnilo da su, kako je rekla, efekti objedinjene procedure za izdavanje građevinskih dozvola pozitivni jer se lakše komunicira sa službenicima, brže se rešavaju zahtevi, potrebno je manje dokumentacije i lakše se čuva u elektronskom obliku, a povećana je i transparentnost.

Dodala je da je najviše pritužbi bilo na javna preduzeća među kojima su Elektroprivreda Srbije, Srbijašume i Putevi Srbije, a zamerke se odnose i na "neusklađenost regulative".

Anđelković je istakla da visina taksa i naknada za podnošenje zahteva za dozvolu nisu ujednačene i da su različiti modeli naplate, a da trećina lokalnih samouprava naplaćuje i lokalnu i republičku taksu što nije dozvoljeno.

"Republičke takse su neujednačene i to potvrđuje primer nameta za lokacijske uslove za objekat od 1.000 kvadrata gde su takse od 50 dinara do 60.000 dinara", rekla je ona.Lokalne naknade, prema analizi, iznose od 100 dinara do čak 112.500 dinara, a takse za izdavanje akata od 350 do 35.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
elektronske dozvole elektronsko izdavanje dozvola građevinske dozvole

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana