Tekst objavljen: 27.04.2015 14:31        


U Srbiji ima više od 300.000 podstanara, a po trenutnoj ekonomskoj situaciji ove cifre će biti još veće, jer na tržištu nekretnina nikada nije bilo gore.

Ko su kupci stanova BG na vodi

Prodaja stanova ide loše, a kupci nemaju "žute banke" ni za one stambene jedinice kojima se cena srozala za stotine evra po kvadratnom metru, tvrde agenti za nekretnine.

Cene konstantno padaju, a kupaca nema. Pad cena će se nastaviti, vreme će pokazati do kada, a trenutno jedino što može da se proda jesu mali stanovi, garsonjere i jednosobni - kažu za list Danas u agenciji Libero.

Ništa bolja trenutna situacija na tržištu nekretnina nije ni u drugim gradovima Srbije. "Užasna", tom rečju ju je opisao agent u niškoj agenciji za nekretnine Olymp. On kaže da oni koji su odavno u ovom poslu ne pamte da je bilo gore u ovom gradu po pitanju prodaje stanova. "Proda se nešto malo, i to ukoliko država da neke subvencije, sve ostalo stoji. Cene kvadratnog metra su od 500 do 900 ili 950 evra u strogom centru, ali ne vredi ni govoriti o njima kada se ništa ne prodaje", kažu u niškom Olympu.
Dvosobne i trosobne stanove, napominju, niko ne traži. Osim katastrofalne kupovne moći na ovakvu situaciju, tvrde u ovoj beogradskoj agenciji za nekretnine, uticao je i štrajk advokata, i naravno uvek složene birokratske procedure. I ovde, ali i u nekoliko drugih agencija kažu da su najčešće kupci oni koji prodaju velike stanove jer zbog troškova ne mogu da žive u njima i kupuju male.

"Šta da vam kažem, od Nove godine sve bukvalno stoji", odgovaraju na naše pitanje u agenciji Palas. Agentkinja u ovoj beogradskoj agenciji potvrđuje priču da potražnja postoji jedino za malim stanovima koji koštaju od 30.000 do 50.000 evra.

"Novogradnja se čak manje traži, a ne pomaže ni to što su cene toliko pale da po širem centru kvadratni metar može da se kupi i za 1.000 do 1.100 evra", kažu u Palas nekretninama.

Kada se na celu ovu lošu situaciju doda i to da naselja Stepa Stepanović i novobeogradski Belvil još uvek nisu rasprodali sve svoje kapacitete, a u obzir uzmu i privatni investitori koji su se zaletali pa sada ne mogu da nađu kupce, dolazimo do situacije da imamo stotine hiljade onih koji nemaju krov nad glavom, i isto toliko stanova koji ne mogu da nađu svoje stalne stanare jer jednostavno - nemaju para.

U Stepi je jesenas bilo na raspolaganju 500 neprodatih stanova, te je Direkcija za izgradnju bila prinuđena da za deo njih spusti cene na 980 do 1.180 evra. U Belvilu je poslednjih šest godina prodato više od 1.800 stanova, ali još ima 80 koji čekaju svoje kupce.

Šta će tek biti kada država završi sa Beogradom na vodi i ponudi kupcima nove stotine hiljada kvadratnih metara stambenog prostora. Naravno, teško je zamisliti da će u ovoj situaciji kvadrate na toj luksuznoj lokaciji imati ko da kupi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tržište nekretnina cena po kvadratu jeftini stanovi BG na vodi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana