Zvanični kurs Evra za dan 23.10.20. :: 117.5893 rsd
Tekst objavljen: 04.08.2015 14:02        


Cene stambenih objekata u Grčkoj su u drugom kvartalu tekuće godine pale po većoj stopi u odnosu na prvo tromesečje, jer se ponovni ulazak Grčke u recesiju odrazio na primanja domaćinstava i zapošljavanje. 

Kolaps cena nekretnina u Grčkoj

Najveći deo bogatstva grčkih domaćinstava je u nekretninama, a Grčka poseduje jednu od najviših stopa vlasništva nad stambenim objektima u Evropi - 80 odsto u odnosu na prosečnih 70 odsto u Evropskoj uniji, prema podacima Evropske hipotekarne federacije, prenosi Rojters.

Prema podacima centralne banke Grčke, cene stanova su u drugom kvartalu pale 5,6 odsto u odnosu na isti period lani, dok je godišnja stopa pada cena stanova u prvom kvartalu iznosila 4,1 odsto.

Kako navodi Rojters, pojeftinjenje nekretnina u Grčkoj je počelo da jenjava, nakon što je dostiglo dno od 10,8 odsto 2013. godine do prvog kvartala 2015. godine.

Od vrhunca dužničke krize iz 2008. godine, cene stambenih objekata u Grčkoj su pale 40,5 odsto, navodi Rojters, i dodaje da je tržište nekretnina pogođeno visokim porezom na imovinu, koji je vlada uvela radi popunjavanja budžetskog deficita.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
grčke nekretnine nekretnine u grčkoj Grčka recesija cena nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana