Tekst objavljen: 04.08.2015 14:02        


Cene stambenih objekata u Grčkoj su u drugom kvartalu tekuće godine pale po većoj stopi u odnosu na prvo tromesečje, jer se ponovni ulazak Grčke u recesiju odrazio na primanja domaćinstava i zapošljavanje. 

Kolaps cena nekretnina u Grčkoj

Najveći deo bogatstva grčkih domaćinstava je u nekretninama, a Grčka poseduje jednu od najviših stopa vlasništva nad stambenim objektima u Evropi - 80 odsto u odnosu na prosečnih 70 odsto u Evropskoj uniji, prema podacima Evropske hipotekarne federacije, prenosi Rojters.

Prema podacima centralne banke Grčke, cene stanova su u drugom kvartalu pale 5,6 odsto u odnosu na isti period lani, dok je godišnja stopa pada cena stanova u prvom kvartalu iznosila 4,1 odsto.

Kako navodi Rojters, pojeftinjenje nekretnina u Grčkoj je počelo da jenjava, nakon što je dostiglo dno od 10,8 odsto 2013. godine do prvog kvartala 2015. godine.

Od vrhunca dužničke krize iz 2008. godine, cene stambenih objekata u Grčkoj su pale 40,5 odsto, navodi Rojters, i dodaje da je tržište nekretnina pogođeno visokim porezom na imovinu, koji je vlada uvela radi popunjavanja budžetskog deficita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčke nekretnine nekretnine u grčkoj Grčka recesija cena nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana