Tekst objavljen: 11.11.2013 11:00        


Nenaplativi krediti su jedan od najvećih problema bankarskog sektora u Srbiji. Oni su već podigli kamatne stope, a mogli bi da imaju i još ozbiljniji uticaj na dalje poskupljenje zajmova. Da bi se kreditna aktivnost, koja je u padu, pokrenula, neophodno je da se što pre krene u rešavanje ovog rastućeg problema.

Krediti skupi jer loše odluke banaka plaćaju građani

Sve zemlje regiona suočavaju se s njim, ali za Srbiju on je i te kako izražen jer je sa 16 odsto koliko je iznosio na početku godine, udeo takozvanih loših zajmova u ukupnim kreditima krajem oktobra dostigao 24,5 odsto. Preduzeća su u još većem problemu, pošto je stopa sa 19,1 odsto u januaru već sada 31,5 odsto.

Ništa od smanjenja rata

Uprkos odluci Evropske centralne banke koja je prepolovila svoju baznu kamatnu stopu i što je juče 6M euribor pao sa 0,34 na 0,32 odsto, zaduženi u Srbiji ne bi trebalo da očekuju veće smanjenje rata. Cena kredita ipak biće niža po tom osnovu. I odluka NBS da snizi referentnu kamatu na 10 odsto, kako kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke, dobar je signal.
Uzrok problema, kako je istakao Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, nije u bankarskom sektoru, već je izazvan lošom situacijom u privredi.  - Bez rešenja uzroka problema teško možemo da računamo da će se situacija popraviti - rekao je Dugalić.

Svega nekoliko banaka, gde je nivo problematičnih kredita veoma visok, po mišljenju Slavka Carića, predsednika Izvršnog odbora Erste banke, povlači i povećanje proseka na nivou celog sektora.

- To što imamo količinu nenaplativih kredita koja raste, prema poslednjim podacima iz oktobra, pre svega, odnosi se na nekoliko banaka od kojih su neke u međuvremenu zatvorene - ukazao je Carić. Kako kaže, rešenje tog problema trebalo bi da bude predmet dogovora.

- Sad mogu da uputim javni poziv da se napravi sastanak između Udruženja banaka, najvećih banaka u Srbiji, Ministarstva finansija i Narodne banke i donese zajednička odluka kako ćemo pristupiti problemu za koji svi danas možemo da kažemo da je gorući - kaže Carić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamata na kredite kamate na kredite Srbija zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke loši krediti nenaplativi krediti krediti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana