Tekst objavljen: 09.10.2015 10:59        


Međunarodni kreditori Grčke uložili su primedbu na plan zvanične Atine kojim ona želi da bi izbegne privatizaciju operatera za prenos električne energije ADMIE, piše danas grčki dnevni list Katimerini. 

Kreditori opominju Atinu zbog privatizacije ADMIE

Prema najnovijem paketu pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dodeljenog Grčkoj, zvanična Atina mora ovog meseca da počne sa prodajom 66 odsto udela u ADMIE ili da pronađe alternativni način za otvaranje sopstvenog tržišta električne energije, prenosi Rojters. To je jedan od uslova za zaključivanje prve revizije programa pomoći i kvalifikovanje za dalju finansijsku pomoć, podseća agencija.

Levičarska vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, međutim, želi da raspodeli ADMIE, zadržavajući u državnim rukama vlasništvo nad infrastrukturom za prenos električne energije i prodajući ostatak privatnim investitorima.

Prema pisanju grčkog Katimerinija, tehnički tim međunarodnih kreditora juče se sastao sa zvaničnicima grčkog ministarstva energetike i elektrodistributivnog preduzeća PPC, u čijem je vlasništvu ADMIE, prilikom čega je od Grčke traženo da u narednih nekoliko dana predstavi novu verziju plana o prodaji udela u ADMIE.

Ni kreditori ni vlada u Atini do sada nisu objavili koliko novca može biti prikupljeno od ove transakcije. Program privatizacije u Grčkoj je već godinama osujećen političkim, pravnim i drugim raznim preprekama, zbog čega je Grčka prikupila tek četiri milijarde evra u poređenju sa prvobitno zacrtanim ciljom od 50 milijardi evra do 2015. godine, navodi Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Atina grčka ekonomija međunarodni kreditori privatizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana