Tekst objavljen: 21.10.2013 11:00        


Trgovac ubuduće neće moći da ponudi popravku kupcu koji mu u roku od šest meseci vrati neku robu kao neispravnu ili pokvarenu, kao što je to najčešće do sada bila praksa. To je jedna od novina predviđena nacrtom zakona o zaštiti potrošača koji je trenutno na javnoj raspravi.

Kupcima ubuduće umesto popravke nov proizvod ili novac

Potrošači bi osim ovoga imali još neke konkretne koristi, poput zabrane diskriminacije, kao i pružanja mogućnosti potrošaču da prisustvuje proveri utvrđivanja nesaobraznosti robe, ali i obavezivanja trgovca da vodi knjigu reklamacija. Osim toga, rok za rešavanje reklamacije trebalo bi da bude skraćen sa 15 na osam dana.

Obaveza

Trgovac je je obavezan da uz prodatu robu potrošaču preda prateću dokumentaciju - deklaraciju, uputstvo za upotrebu, uputstvo za montažu, a kod prodaje tehničke robe i spisak ovlašćenih servisera.
Predsednik Nacionalne asocijacije za zaštitu potrošača Goran Papović kaže da je nacrt novog zakona dobar u onom delu koji se tiče zaštite potrošača u smislu prigovora, reklamacija, rešavanja sporova, ali da je deo o jačanju institucionalnog okvira nedovoljno jasan, odnosno nedefinisan.

- U zakonu ne sme da bude ništa što se podrazumeva, sve mora da bude jasno definisano i zakon mora da bude primenjiv. To je naš osnovni zahtev - napominje Papović i dodaje da je "regulisano šta treba, ali ne i kako to postići, na koji način“.

Ubuduće, između ostalog, trgovac će biti u obavezi da isporuči robu i preda dokumenta koja se na nju odnose u maksimalnom roku od 30 dana ukoliko nije drugačije dogovoreno, uvodi se obaveza predaje garantnog lista potrošaču u pisanom obliku, a novim zakonom bi trebalo da bude proširen i obim kaznenih odredaba.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija prodavci trgovci kupovina zaštita potrošača prava potrošača potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana