Tekst objavljen: 20.09.2016 14:24        


Tržište nekretnina ponovo "oživelo", a interesantno je da su najskuplji kvadrati i najtraženiji. Prosečna cena kvadrata u elitnim zonama ide i do 3.500 evra.

Luksuzni stanovi prvi se prodaju

Luksuzni kvadrati na dobrim lokacijama i tri puta su skuplji od standardnih cena u prestonici, pa dosežu i iznad 3.500 evra i što je najzanimljivije prvi nađu kupce. Oni koji imaju novca i dalje ne žale para za ulaganje u nekretnine. Kupci ovih stanova su uglavnom sportisti, estradne zvezde, direktori kompanija i lekari. Traže stanove u zgradama manje spratnosti sa najmodernijom kvalitetnom opremom, lepim terasama i bar dve garaže. U jednom kompleksu koji je još u izgradnji, u širem centru prestonice već su prodati svi stanovi, po ceni od 2.500 evra.

PITAJU I ZA KOMŠIJE

Osim što imaju posebne prohteve u vezi sa izborom lokacije i detaljima oko uređenja stana, budući vlasnici luksuznih nekretnina raspituju se i za komšije.

- Kupci žele da znaju i ko sve živi u zgradi - kažu u agenciji za nekretnine.

Kaća Lazarević, direktorka agencije "Kaća Lazarević nekretnine" kaže da su najskuplji stanovi sagrađeni u samom centru Beograda, a najskuplje lokacije su na Starom gradu na potezu od Narodnog pozorišta do Kalemegdana, na Vračaru, naročito oko Hrama, kao i deo Dedinja oko Belog dvora. Na ceni su i elitni deo Senjaka, a nedavno i novosagrađeni Blok A na Novom Beogradu pored "Delta sitija".

I dok su ranije cene prelazile 4.000 evra po kvadratu, danas luksuzne nekretnine mogu da se pazare i za 2.500 evra po kvadratnom metru.

- Tržište nekretnina je posle godišnjih odmora "oživelo", a ponuda je bolja nego što je bila do sada - kaže Lazarevićeva.

- Naravno da ima kupaca luksuznih i skupih stanova, ali su njihovi zahtevi vrlo određeni. Žele za veću sumu novca da kupe stan koji je po strukturi vrlo funkcionalan, odlično i kvalitetno opremljen i da ima bar dve garaže. Luksuzne nekretnine sada kupuju klijenti iz različitih društvenih sredina, od malih preduzetnika do sportista, estradnih zvezda, kao i lekari i vlasnici velikih firmi koje posluju u našoj zemlji. Najskuplji kvadrati se kreću oko 3.500, mada je moguće u ponudi pronaći i stanove sa većim cenama po kvadratu, ali u posebno sagrađenim objektima, takozvanim "pametnim kućama".

A jedna takva sagrađena je na uglu Vojislava Ilića i Stanislava Sremčevića u Beogradu. Budući stanari moći će preko telefona da upravljaju gotovo svim uređajima u stanu, a zanimljivo je da je na krovu postavljena i meteorološka stanica.

- Ona meri brzinu vetra i ukoliko je jači od 15 metara u sekundi, a vlasnik je zaboravio da zatvori prozor, to će uraditi umesto njega - objašnjava Miroslav Ćeranić, koji je investitor ovog projekta "Ksenon".

- Zgrada je jako komplikovana, u građevinskom i tehnološko-tehničkom pogledu, zbog specifičnog grejanja i hlađenja kroz zidove i podove, kao i KNX instalacija koje omogućavaju daljinsko upravljanje svim sistemima "pametne zgrade". Razvukli smo čak šest kilometara cevi po podovima i zidovima.

Ćeranić kaže da je cena kvadrata od 2.500 evra, a do sada je prodato više od polovine stanova. Ovaj objekat pravi je izbor za one koji vole luksuz, a i mogu da ga plate. Jer, u njemu se nalazi i hotel, a stanari će uz doplatu moći da koriste bazen, usluge, velnesa, pranja veša, održavanja stana.

Obuka pre useljenja
Dali smo plac u zamenu za izgradnju "pametne zgrade" i uskoro bi trebalo da se uselimo u novi stan. Morala sam mamu da obučim da koristi laptop, jer će sve biti na dugme - priča Natalija N.

- Sve može da se programira i podesi, a klikom na aplikaciju se aktivira po parametrima koje korisnik želi. Postoji moigućnost kontrole rasvete, roletni, grejanja i hlađenja, kao i dobijanja izveštaja o svakodnevnoj potrošnji električne energije, energije grejanja i vode.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pametne zgrade luksuzni stanovi cena m2 novogradnja luksuzne lokacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana