Zvanični kurs Evra za dan 14.06.21. :: 117.5706 rsd
Tekst objavljen: 06.07.2020 10:45        


Republici San Marinu preti opasnosti da zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon panedmije Covida19 bankrotira

Mala republika bi zbog korone mogla da izgubi nezavisnost posle 1300 godina San MarinoZbog duga mogla bi izgubiti i svoju 1300 godina dugu samostalnost, piše dnevni list "Il Fato Kotidijano" (Il fatto Quotidiano).

Republika San Marino je na početku pandemije oklevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1 200 građana od ukupno 33 000 i procentualno skočila na prvo mesto po broju zaražanih u svetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere.

Još pre pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona eura, a sada da bi izbegli finansijsku propast vlasti San Marina traze pomoć od prvog suseda Italije, i "BankItalije".

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idelano mesto za sakrivenje novca i zametanja tragova firmi cije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati.

Milioni su nestali "pojele su ih banke", tvrdi Džuzepe Marija Morganti, savetnik opozicione demokratske partije.

Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.U poslednjih pet godina bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju koronavirusa bio je manji za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za jos 12 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Da bi ublazila ekonomsku krizu Republika San Marino je štampala državne obveznice "Titano" (ime po planini Titano na cijim obroncima se prostire država) u vrednosti od 500 miliona evra. Jedan "titano" vredi jedan evro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list.

Čak se razmišlja i o uvođenju poreza na dodatnu vrednost, sto bi bio presedan u istoriji najmanje države na svetu."Il fato Kotidijano" piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi "pasti" u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, što bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnih imstitucijama kao sto je UN, OEBS i sl.

U San Marinu živi oko 10 hiljada Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što deo italijanskih političara apeluje "da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane", tvrdi član demokratske partije Marko di Maio.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomska kriza korona virus bankrot gubitak nezavisnosti san marino

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana