Tekst objavljen: 21.05.2015 13:33        


Evropska komisija (EK) pokrenula je ovog proleća projekat energetske unije EU kako bi povezala svih 28 svojih članica u jedinstveno energetsko tržište i tako smanjila zavisnost od ruskih energenata, ocenjeno je u analizi nemačkog Maršalovog fonda. 

Maršalov fond o energetskom ratu Rusije i EU

"Evropa počinje da igra grubo sa Rusijom u oblasti energetike i Kremlj uzvraća udarac. Godinama EU bila je veoma zavisna od ruskog prirodnog gasa i nije bila u stanju da utiče na svog isporučioca, jer je najveći svetski uvoznik energije", navodi se u analizi.

Kao primer navedene su tri baltičke države koje su bile energetski povezane samo između sebe i sa Rusijom, a da od nedavno Litvanija kupuje norveški prirodni gas koji može da deli sa Estonijom i Letonijom, kao i da će Litvanija uz pomoć EU biti povezana sa električnom mrežom u Poljskoj i Švedskoj.

Litvanija je, takođe, zatražila od EK da pokrene istragu protiv ruskog Gasproma tvrdeći da ne treba da plaća skuplje za gas od nekih država EU koje se nalaze dalje od izvora snabdevanja.

EK se složila sa tim i prošlog meseca optužila Gasprom da ometa konkurenciju u osam država članica EU u istočnoj i centralnoj Evropi, što bi navodno moglo da rezultira kažnjavanjem ruske kompanije sa 10 milijardi dolara.

Ruski vojni brodovi, kako se tvrdi, jurili su i ometali brodove koji su postavljali električne kablove u Baltičkom moru u litvanskoj ekonomskoj zoni, a ove akcije ocenjene su kao vojna pretnja energetskom sektoru Evrope, što može da dovede do eskalacije sukoba.

Maršalov fond istakao je da se i drugi oblici političkog uplitanja Rusije mogu povećati, kao što je manevrisanje sa ugroženim članicama EU,konkretno Grčkom, ometajući plan dovođenja gasa u Evropu iz Azerbejdžana.

EU i SAD mogu da očekuju nastavak političkog, vojnog i ekonomskog manevrisanja Moskve u energetskim pitanjima, navodi se u analizi i ističe da sa agresivnom evropskom energetskom politikom raste i mogućnost od ruskih vojnih i sajber napada na energetsku infrastrukturu.

U zaključku stoji da ukoliko Rusija vidi energetske odnose kao svoj strateški prioritet, onda bi bilo mudro da isto učine i NATO, EU i G7.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gasprom gas rusija EU cena gasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana