Tekst objavljen: 03.03.2017 10:58        


Vrednost izvoza različitih tipova automobila i ostalih putničkih vozila iz Srbije u protekloj godini iznosi milijardu evra, rekli su za Tanjug u Zavodu za statistiku. 

Milijardu evra vrednost izvoza putničkih vozila

Izvoz proizvoda za široku potrošnju, kao što su nameštaj, automobili, hrana, piće, odeća, povećavan je sa 26 odsto, koliko je iznosio u 2008. godini, na 39 odsto u protekle četiri godine.

"Milijardu evra je vrednost izvoza automobila i putničkih vozila različite namene i kubikaže, i to samo onih vozila koja su ušla među prvih deset najviše izvezenih proizvoda iz Srbije u 2016. godini", kažu u Zavodu.

"Proizvodi za široku potrošnju, kao što su nameštaj, automobili, hrana, piće, odeća, povećavan je sa 26 odsto na blizu 40 odsto, a povećanju ovog procenta je svakako najviše doprineo izvoz automobila. Ono što je takođe primetno je poboljšanje izvoza proizvoda više faze prerade", objašnjavaju u Zavodu.

Pokrivenost uvoza izvozom sa CEFTA zemljama u 2016. godini iznosi 345,3 odsto, objašnjavaju statističari, što je duplo više u poređenju sa 2012. godinom.

"Imamo konstantan suficit sa zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma i oni su u razmeni naš drugi partner posle EU. Izvozimo najviše poljoprivredne proizvode, žitarice i proizvode od njih, maline, kupine, gloginje, te razne vrste pića, proizvode od metala, spoljne gume, cigarete, generatore", kažu u Zavodu.

S druge strane, Srbija najvise uvozi gvožđe i čelik, kameni ugalj i briketi, povrće i voće, medicinske i farmaceutske proizvode.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Brana 03.03.2017 11:21

    Moguć je velik "biznis" u Srbiji, ako ti npr. država-vlast pokloni 10 hiljada eura po zaposlenom. Pitanje je: koliko je od te ogromne vrednosti naplaćeno poreza na dobit.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija izvoz automobila auto industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana