Tekst objavljen: 30.04.2016 13:00        


Japanska automobilska kompanija Mitsubishi priznala je danas da u poslednjih 25 godina koristi neispravan metod testiranja efikasnosti potrošnje goriva. "Za domaće tržište, koristimo ovaj metod od 1991. godine", izjavio je potpredsednik Mitsubishi-ija Rjugo Nakao na konferenciji za novinare u Tokiju, a prenosi agencija Frans pres.

Mitsubishi nameštao podatke o potrošnji goriva od 1991.

On je rekao da ne zna koliko je modela pogođeno problemom nameštanja rezultata laboratorijskih testova kako bi se prikazala veća efikasnost potrošnje goriva od realne.

Iz Mitsubishi-a su prošle nedelje saopštili da će obustaviti proizvodnju i prodaju mini automobila u Japanu i da će pokrenuti istragu vezano za vozila prodata u inostranstvu.

"Utvrdili smo da je testiranje potrošnje goriva sprovedeno na neodgovarajući način kako bi se predstavila bolja stopa potrošnje goriva od aktuelne", izjavio je predsednik Mitsubishi-ja Tecuro Akjava, dodajući i da je metoda testiranja bili drugačija od one koja je propisana japanskim zakonom.

Ovim problemom je pogođeno oko 625.000 vozila, među kojima su modeli "eK Wagon", "EK Space", "Dayz" i "DayzRoox", koje Mitsubishi proizvodi za rivalski Nissan.

Manipulacije su otkrivene nakon što su u Nissan-u utvrdili nedoslednosti u podacima o efikasnosti potrošnje goriva i izvestili o očiglednim nepravilnostima.

Ovo otkriće dolazi u svetlu globalnog skandala koji je pogodio nemačku kompaniju Volkswagen (VW), a koja je u septembru prošle godine priznala da je u 11 miliona svojih automobila ugradila softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Volkswagen nissan Mitsubishi potrošnja goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana