Tekst objavljen: 23.04.2016 17:26        


Japanski proizvođač automobila Mitsubishi priznao je da je manipulisao sa podacima o potrošnji goriva u preko 600.000 vozila, samo dan pošto su takve spekulacije uzrokovale sunovrat vrednosti akcija ove japanske kompanije. 

Mitsubishi priznao manipulacije testa potrošnje goriva

Iz Mitsubishi-a su saopštili da će obustaviti proizvodnju i prodaju mini automobila u Japanu i da će pokrenuti istragu vezano za vozila prodata u inostranstvu, prenosi agencija Frans pres.

"Utvrdili smo da je testiranje potrošnje goriva sprovedeno na neodgovarajući način kako bi se predstavila bolja stopa potrošnje goriva od aktuelne", izjavio je predsednik Mitsubishi-a Tecuro Akjava, dodajući i da je metoda testiranja bili drugačija od one koja je propisana japanskim zakonom.

"Izražavamo duboko izvinjenje svim našim klijentima i akcionarima zbog ovog problema", kazao je Ajkava.
Ovim problemom je pogođeno oko 625.000 vozila, među kojima su modeli "eK Wagon", "ek Space", "Dayz" i "DayzRoox", koje Mitsubishi proizvodi za rivalski Nissan.

Manipulacije su otkrivene nakon što su u Nissan-u utvrdili nedoslednosti u podacima o efikasnosti potrošnje goriva i izvestili o očiglednim nepravilnostima.

Akcije Mitsubishi-a su pale za 15,6 odsto, na 733 jena, a reč je najvećem dnevnom padu deonica ove kompanije od 2004. godine, ocenjuje njujorška agencija "Blumberg".

Ovo otkriće dolazi u svetlu globalnog skandala koji je pogodio nemačku kompaniju Volkswagen (VW), a koja je u septembru prošle godine priznala da je u 11 miliona svojih automobila ugradila softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nisan wv akcije Mitsubishi Mitsubishi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana