Tekst objavljen: 13.03.2016 10:04        


Međunarodni monetarni fond (MMF) apelovao je na sprovođenje konkretnih akcija kako bi se sprečio globalni ekonomski pad, upozoravajući istovremeno na rastuće rizike političke inertnosti.

MMF traži konkretne akcije za ubrzanje privrednog rasta

Zamenik direktorke MMF-a, Dejvid Lipton, izjavio je da se širi "opasno" mišljenje prema kom su kreatori politika širom sveta iscrpeli sve opcije za podsticanje privrednog rasta ili su jednostavno izgubili volju, prenosi agenija Frans pres.

Kako bi se uhvatili u koštac sa tim problemom, svetski lideri moraju da, prema njegovim rečima, povećaju napore, kao i fiskalne i monetarne podsticaje, ali i da pod hitno implementiraju strukturne reforme za pružanje podrške rastu.

"Fiskalna politika mora da zadobije važniju ulogu u političkom miksu", rekao je Lipton na konferenciji Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju.

"Teret podsticanja privrednog rasta je nedvosmisleno na razvijenim zemljama koje imaju fiskalnog prostora za akcije", istakao je on.

Dodao je i da poslednje projekcije Fonda vezano sa rast možda više nisu primenjive, usled povlačenja kapitala sa tržišta u razvoju i oštrog pada globalne trgovine.

"Osim toga, registrovan je dalji rast rizika, jer nestabilna finansijska tržišta i niske cene sirovina prouzrokuju novu zabrinutost u pogledu stanja globalne ekonomije", predočio je Lipton.

Kriza na globalnim tržištima je, kako navodi, delimično reakcija na zabrinutost koju je prouzrokovalo mišljenje da su zakonodavci ostali bez opcija za podizanje rasta.

Prošlog meseca, MMF je upozorio da je svetska ekonomija "izuzetno ranjiva", zbog čega su zatražene akcije Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privreda tržište ekonomija MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana