Tekst objavljen: 16.07.2015 14:01        


Usvajanjem novih mera štednje, Grčka je izbegla nekontrolisani bankrot i potencijalni izlazak iz evrozone, ali rizik ostaje s obzirom na značajan skepticizam unutar države vezano za uslove paketa pomoći, upozorila je danas američka bonitetna agencija Mudis.

Mudis:Grčka je usvajanjem mera štednje izbegla bankrot

Usvajanje novih ekonomskih mera od strane grčkog parlamenta je otvorilo put ministrima finansija evrozone za početak pregovora o trećem paketu pomoći za Grčku u vrednosti od preko 85 milijardi evra za naredne tri godine, navodi Mudis, a prenosi američka agencija Asošiejted pres (AP).

Mudis je, međutim, ukazao da, "sudeći po poslednjim događajima i dubokim ekonomskim reformama i socijalnoj podeljenosti u društvu, postoji visoka neizvesnost povodom kapaciteta grčkih vlasti za dostizanje dogovorenih ciljeva i poštovanja uslova kreditora".

Grčki parlament podržao je rano jutros predlog zakona o hitnim merama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom (ESM), javile su agencije.

Za predložene mere glasalo je 229 poslanika, 64 je bilo protiv, a šestoro uzdržano.

Među merama o kojima su se grčki poslanici izjašnjavali su: podizanje poreza na dodatu vrednost (PDV), nezavisnost statističke službe, reforma penzionog sistema, jačanje finansijskog sektora, smanjenje nenaplativih zajmova i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor, liberalizacija privrede, privatizacija elektrodistibucione mreže, reforma tržišta rada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mere štednje evrozona Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana