Tekst objavljen: 05.06.2015 15:57        


Na Produktnoj berzi u Novom sadu tokom prve nedelje juna prodato je svega 200 tona robe, što predstavlja samo trećinu prošlonedeljnog prometa. Finanijska vrednost prometa, koji su činili samo kukuruz i soja, niža je 55 odsto i iznosi 6.138.000 dinara, saopštila je danas Berza.

Na Produktnoj berzi trgovano samo kukuruzom i sojom

Stručnjaci berze ukazuju da razlozi malog prometa uglavom leže u veoma slaboj tražnji, ali i u iščekivanju tržišnih učesnika kada su u pitanju, kako prinos novog roda pšenice, tako i njena cena.

Za to vreme nije registrovan promet prošlogodišnjim rodom, iz prostog razloga što potencijalni prodavci još ne nude stari rod po ceni koja bi bila interesantna za kupce. Približavanje žetve će svakako izjednačiti cenovne kotacije ponude i tražnje prošlogodišnje pšenice, ali ostaje da se vidi na kom cenovnom nivou će se tasevi izjednačiti, navodi se u izveštaju.

Kukuruza je prodato 100 tona po ceni od 17,60 dinara po kilogramu, što je rast od 2,62 odsto u odnosu na prošlu nedelju.

Ista količina soje je prodata po 43,78 dinara po kilogramu, što je nedeljni pad od bezmalo dva odsto.
Rast cene kukuruza je uticao i da i indeks Produktne berze PRODEX poraste za 0,87 indeksnih poena, pa je zaključen na 206,34 poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
produktna berza produktna berza novi sad cena kukuruza pšenica berza hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana