Tekst objavljen: 22.11.2013 9:15        


Građani se sve teže odlučuju na to da podignu kredit, a i ono što su uzeli ranije – s mukom vraćaju. Bankari zato zaradu traže na drugim uslugama: održavanju tekućih računa i plaćanju provizija. Srećom po klijente, tu ima niz pogodnosti i popusta.

Na šalterima građane vrebaju najskuplje provizije

Računice govore da se kod pametnog kombinovanja može uštedeti i sedamdesetak evra godišnje. Suma koja u našim uslovima nije zanemarljiva.

Banke su lane zaradile na kamatama od kredita milijardu evra, a na provizijama tri stotine miliona. Biće zanimljivo da se vidi kakav će odnos biti ove godine, kada zajmovi stganiraju ili blago opadaju a troškovi provizija rastu.
Banke održavanje računa naplaćuju mesečno do 300 dinara. Većina finansijskih kuća tu usugu naplaćuje sto do 150 dinara.

Kod izbora banke i te usluge dobro je proveriti šta se dobija. To mogu biti besplatne kartice, elektronsko plaćanje, mogućnost otvaranja trajnog naloga.

Paket-račun može biti nešto skuplji, ali zato donosi brojne uštede. Pojedine banke u određenim periodima imaju akcije kao što je, recimo, besplatno viđenje računa. Posebno to rade banke koje su nove na tržištu, a svaku promociju treba iskoristiti.

Isto važi i za aranžmane koje banke imaju s preduzećima u kojima domaćinstva plaćaju mesečne usluge, poput stanarine, računa za utrošenu električnu energiju ili stabilni telefon.

Većina banka kod plaćanja računa ima nižu tarifu za svoje klijente. Kada se plaća na šalteru, po jednom računu treba izdvojiti od 60 do 150 dinara, zavisno od banke.

Ako se ista usluga plaća elektronskim putem, može biti besplatna. Što će reći, za plaćanje računa za stambeno-komunalne troškove, plus struja, plus telfon – klijent može godišnje izdvojiti 1.920 dinara ako je provizija 60 dinara po računu. Ukoliko je 120 dinara, i račun je dupli.

Zato je za sve koji plaćaju račune najbolje da dobro sve preračunaju. Jer, uštedeti je nekad isto tako važno kao i zaraditi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tarifa banke, provizija tarife banke bankarska tarifa bankarski troškovi skriveni troškovi banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke plaćanje računa plaćanje računa u banci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana