Tekst objavljen: 28.09.2017 13:53        


Zbog nedovoljnih količina uglja na deponijama proizvodnja struje u Termoelektrani "Nikola Tesla" niža je za 10 odsto od planirane što može izazvati uvoz struje u zimskom periodu, saznaje Danas.

Na zimu restrikcije ili uvoz struje?

Zbog manjka uglja termoblokovi u TENT-u B u toku zimskog perioda će raditi smanjenim kapacitetom pa će se na taj način smanjiti i napon na dalekovodnoj mreži što može dovesti do kvarenja kućnih uređaja, objašnjava izvor Danasa iz Elektroprivrede Srbije.

Prema podacima do kojih je došao Danas, proizvodnja struje u TENT-u na nivou je od 89,6 odsto od planirane. Prema rečima našeg sagovornika, mesečni plan proizvodnje uglja u TENT-u A ispunjen je samo dopola (397.000 tona), a u TENT-u B samo 35 odsto (196.000 tona). Rezultat može biti popravljen maksimalno za šest do sedam hiljada tona dnevno, jer je loš ugalj, a trenutno rade svi blokovi.

Naš sagovornik dodaje da u TENT-u B postoje dva termo bloka ukupne instalisane snage oko 1.300 megavata.- Značajna karakteristika tih blokova je što su bitni za elektroenergetski sistem u Srbiji zbog toga sto služe za održavanje napona u 400 kilovoltnim dalekovodima. Ne postoji drugi način da se kasnijom transformacijom održi 220 volti u niskonaponskom sistemu za krajnje korisnike. To znači da ako ta dva bloka nemaju dovoljne količine uglja za nesmetan rad, onda dolazi do rada sa smanjenim kapacitetom pa samim tim i sa nižom takozvanom reaktivnom snagom, što znači da udaljeniji gradovi, primera radi na jugu Srbije, imaju slabiji napon, umesto 220 volti u mreži, dobijaju 190 do 200 volti što se odražava na kvarove kućnih uređaja. Zimi kada temperatura bude pala i kada krene odmrzavanje uglja iz vagona radi istovara, blokovi neće imati dovoljne količine uglja i u mreži neće biti kvalitetnog napona - objašnjava naš sagovornik. On dodaje da u slučaju havarijskog ispada nekog od blokova na TENT-u B, kao zamena "uskaču" turbine iz reverzibilnog jezera Zaovine, ali ta akumulacija je skoro prazna, jer je potrošena proletos kada je bio problem sa ugljem iz Kolubare, koji je nastao zbog navodnih "odrona", a u suštini zbog neodgovornog i nestručnog vođenja sistema elektroprivrede i kolubarskog rudnika od strane aktuelnog poslovodstva EPS-a, tvrdi naš sagovornik.

- Poenta svega je da nisu rađeni adekvatni i kvalitetni remonti ni u Rudarskom basenu "Kolubara" ni u TENT-u i epilog mogu biti restrikcije ili uvoz struje na zimu i kvarenje kućnih uređaja u domaćinstvima u udaljenim delovima Srbije - nagoveštava naš sagovornik.

Ovim povodom smo kontaktirali i nadležne u EPS-u, ali smo naišli na "zid ćutanja" pa tako do zaključenja ovog izdanja nismo dobili bilo kakvu izjavu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja restrikcije uvoz struje Elektroprivreda Srbije (EPS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana