Tekst objavljen: 29.10.2015 8:36        


Prema septembarskoj anketi o inflacionim očekivanjima, finansijski sektor očekuje da će međugodišnja inflacija u septembru 2016. godine (za godinu dana unapred) iznositi 3,5 odsto, dok sektor privrede očekuje da će ona biti tri odsto, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS). 

NBS: Privredni sektor u 2016. očekuje inflacija 3 odsto

Inflaciona očekivanja finansijskog sektora su usidrena i u granicama cilja (četiri, plus-minus 1,5 odsto) kreću se već dve godine.

Finansijske institucije očekuju zadržavanje inflacije u okviru ciljanog nivoa NBS i u srednjem roku, pa za septembar 2017. očekuju međugodišnju inflaciju od 3,75 odsto.

Inflaciona očekivanja sektora privrede za godinu dana unapred su nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu, pa i u septembru 2016. preduzeća očekuju međugodišnju inflaciju od tri odsto.

U okviru granica dozvoljenog odstupanja od cilja inflaciona očekivanja privrede kreću se od februara 2014. godine. Za dve godine unapred (septembar 2017. godine) preduzeća očekuju inflaciju na nivou centralne vrednosti cilja NBS (četiri odsto).

Usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, NBS od juna 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva, objavila je centralna banka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs inflacija srbija 2016 privredni sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana