Tekst objavljen: 16.12.2013 9:00        


U sledećoj godini, kako najavljuju bankari, kamate na dinarske kredite neće se bitnije menjati. Očekuje se blaži pad u skladu sa kretanjem referentne kamatne stope Narodne banke Srbije za ove zajmove sa promenljivom kamatom, ali ne više od jedan odsto.

Ne nadajte se jeftinijim dinarskim kreditima u 2014.

To je gotovo simbolično s obzirom na to da su kamate na dinarske gotovinske i potrošačke kredite od 22 do 30 odsto, a na dozvoljeni minus od 27 pa i do 40 odsto na godišnjem nivou.

ZAJMOVI U EVRIMA

Evropska kamatna stopa euribor, od koje i kod nas zavisi cena kredita u evrima, sve više pada, ali banke u Srbiji i dalje prodaju kratkoročne gotovinske evrokredite sa depozitom od 30 odsto i kamatom od 12 do 30 odsto. Najjeftiniji su auto-krediti sa kamatom od 5,50 do 16 odsto. Najskuplji gotovinski sa kamatom od 16 do čak 30 odsto. Banke se, kako kažu, na ovaj način štite od deviznog rizika.
U poslednjih godinu dana, najtraženiji su upravo kratkoročni zajmovi u domaćoj valuti, jer za njih nisu potrebni ni depozit niti učešće. Banke su odobrile oko 190 milijardi dinara gotovinskih i nešto više od 38 milijardi potrošačkih pozajmica.

- Kamate na kredite u 2014. godini neće značajnije pasti, i može se očekivati njihovo umereno smanjenje oko nivoa prosečnog godišnjeg pada kamata u minulih pet godina, koji je iznosio 0,8 odsto - smatra generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

- U situaciji kada imamo veliki broj nenaplativih kredita, obaveznu rezervu od 30 procenata, uz kreditni rejting BB minus i referentnu kamatnu stopu od 10 procenata, vrlo je teško očekivati neki dramatičan pad kamatnih stopa. Može da se očekuje postepeno snižavanje kamatnih stopa u razmeri koja je zabeležena na godišnjem nivou u poslednjih pet godina, u skladu sa promenama faktora koji utiču i na kretanje kamata na bankarske kredite.

Ovo u suštini znači da se ne možemo nadati ni povoljnijim dinarskim stambenim zajmovima, koji su simbolično zaživeli pre tri godine. Ove pozajmice i dalje drže kamatu od 21,40 odsto godišnje! Zbog toga su do sada odobrena samo dva dinarska stambena zajma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija klijenti banke klijent banke banke kamata na kredite kamate na kredite krediti dinarski krediti dinarski kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana