Tekst objavljen: 09.07.2014 13:30        


Kompanija NIS je sa ostvarenom dobiti od 52 milijarde dinara, najprofitabilnije preduzeće u 2013. godini, rekla je Ružica Stamenković, registrator u Agenciji za privredne registre. Ona je navera i da NIS ostvaruje više od jedne desetine ukupnog dobitka cele srpske privrede, uz napomenu da ta kompanija lane za trećinu smanjila broj zaposlenih.

NIS 50 milijardi u plusu, Srbijagas toliko u minusu

Više nego tri puta manji dobitak, u iznosu od 15 milijardi dinara, iskazao je drugoplasirani Telekom.

Treću i četvrtu poziciju iz 2012.godine zadržali su Telenor i Tarket sa neto dobitkom od osam milijardi dinara odnosno šest milijardi dinara.

Na petoj poziciji po neto dobiti se nalazi pirotski Tigar sa profitom od šest milijardi dinara.

Na listi "Sto najvećih privrednih društava po neto gubitku" nalazi se Srbijagas, preduzeće koje sa sa gubitkom od oko 50 milijardi dinara čini čak desetinu ukupnog neto gubitka koji su iskazala sva privredna društva.

Znatno manji iznos neto gubitka od 15 milijardi dinara beleži Železara Smederevo. Na trećem mestu po gubicima je Srpska fabrika stakla Paraćin sa 13,8 milijardi dinara, zatim Petrohemija sa 11,8 milijardi dinara. Na petom mestu po gubicima je Beohemija sa 10,8 milijardi dinara gubitaka.

Po poslovnim prihodima, na vrhu liste nalazi NIS sa poslovnim prihodima od 249 milijardi dinara, a zatim sledi kompanija FIAT. Najveće kumulirane gubitke, kao i prethodnih godina iskazale su Železnice Srbije, a ti gubici iznose 146 milijardi dinara i veći su za 5,7 odsto u odnosu na 2012.godinu.

Među pet najvećih kompanija na listi najvećih kumuliranih gubitaka su i Srbijagas sa 107 milijardi dinara, Petrohemija sa 58 milijardi dinara, EPS i Vip mobile sa po 54 miljarde dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2013. Srbija kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana