Tekst objavljen: 01.10.2016 14:36        


U poslednje vreme banke su znatno snizile kamate na većinu kredita, te su te pozajmice postale dostupnije. Ipak, to ne znači da će vas bankari poštedeti ozbiljnog propitivanja na razgovoru za odobravanje kredita.

Niže kamate na kredite, ali procedure komplikovane

Kad podnesete zahtev za kredit, banke se neće zadovoljiti samo računima na uvid, već traže i broj fiksnog, mobilnog i telefona na poslu. Interesuje ih da li su budući klijenti u braku, da li imaju stan, kuću ili vikendicu.

Ukoliko ne, interesuje ih da li žive s roditeljima ili su podstanari, ako jesu, koliko plaćaju kiriju. Banke interesuje i da li njihovi potencijalni klijenti imaju automobil, koje marke i koliko je star. Idu i dalje, zanima ih devojačko prezime vaše majke, na kom spratu živite, na šta ćete da potrošite novac od keš kredita. O velikoj predostrožnosti banaka više puta je govorio i biznismen Miodrag Kostić, koji tvrdi da banke znaju i broj cipela koji nosi.

Naravno, procedura je složenija što je rok otplate duži, a iznos na koji se zadužujete veći, pa je prirodno da je “najteže” dobiti stambeni kredit. Ono na šta može da se računa jeste lična karta na uvid, potvrda o zaposlenju, kao i izveštaj Kreditnog biroa. Taj izveštaj je krvna slika dužnika, da li je klijent bio revnosan u ranijoj otplati kredita.

Neke banke pre odobravanja kredita čak žele i da znaju da li je klijent politički eksponiran. Sva ova pitanja često nerviraju potencijalne klijente, ali zbog potrebe za kešom odgovaraju na sva rešetanja.

NBS ne propisuje pitanja koja bi banke trebalo da postavljaju klijentima. Zakonom je samo propisano da su banke dužne da upoznaju klijenta, tako da banke ponekad preteraju.

- Pitali su me na kom spratu živi moja tetka, jer sam rekao da sam prijavljen kod nje na adresu. Zatim devojačko prezime moje majke. Naravno, pitanja o plati i ranijim dugovanjima sam očekivao, ali sam se malo iznenadio ovim ostalim pitanjima. Ne smeta mi, za devojačko prezime majke rekli su da je pitanje bezbednosti ako izgubim karticu, pa neko pokuša da sazna preko kol centra neke podatke, operater ga pita za lične podatke koji svakako nisu svima poznati - kaže Anrija Cvetković (32), programer iz Niša.

U bankama kažu da su ta pitanja samo stvar procedure i da ne postoji mogućnost zloupotrebe ličnih podataka.

- Klijenti odgovaraju na sva pitanja. Ono što je najvažnije jesu podaci iz Kreditnog biroa i kreditna zaduženost, jer od njih zavisi da li će kredit biti odobren - kaže za “Blic” jedan bankar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Vesna 21.11.2016 18:19

    Kolika je kamata za refinansiranje kredita kod druge banke. Ako sam vas klijent i ako nisam?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
procedura klijenti banke krediti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana