Tekst objavljen: 10.11.2016 15:00        


Vlada od nove godine planira da uvede red i oko pregleda automobila u našoj zemlji. Obavezna provera putničkog vozila koštaće 2.500 dinara.

Novi namet za vozače i izmene pri registraciji

Ukoliko se usvoji Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije, od Nove godine bi se zaustavila rasporostranjena praksa registracije vozila na crno, bez dovoženja automobila na tehnički pregled, a minimalnu cenu ove usluge određivala bi Vlada Srbije, pišu Večernje novosti.

Tako bi minimalna cena tehničkog pregleda, bar prema "sugestijama Udruženja osnivača tehničih pregleda (UOTP)", za putničko vozilo bila 2.500, plus PDV, a za moped ili motocikl 2.000 dinara.

“Nije samo stvar u određivanju najniže cene tehničkih pregleda. To je samo jedna od mera koje godinama predlažemo nadležnim organima Srbije”, kaže Trifun Stojanović, predsednik UOTP.

U Udruženju osnivača tehničkih pregleda smatraju da je broj linija za tehnički pregled u Srbiji previsok.

Oni taj zaključak ilustruju činjenicom da u Srbiji radi oko 1.300 tehničkih pregleda na 2,1 milion vozila.

U Hrvatskoj, koja im 1,9 miliona vozila, postoji samo 161 ovlašćena stanica za TP, a u Turskoj, sa 18 miliona vozila, samo 280 TP.


“Mi smo pokrenuli inicijativu da se ova oblast uredi kao delatnost od opšteg interesa. Tražili smo i snimanje svakog vozila na liniji tehničkog pregleda, a sve u želji da suzbijemo crno tržište, registraciju samo "kroz papire" na kojoj svi gubimo. I pošteni tehnički pregledi i država, koja je, po našim računicama, zakinuta za oko milijardu dinara godišnje”, objašnjava on.

Stojanović kaže da se UOTP obraćao više puta nadležnima, tražeći uređenje ove oblasti, i da su, na kraju, bili prinuđeni da se obrate premijeru Aleksandru Vučiću, "ne bi li stvar pokrenuli s mrtve tačke".

“Ukazali smo na najočiglednije probleme, počevši od ugrožene bezbednosti u saobraćaju, jer mi imamo vozni park stariji od 15 godina”, kaže Stojanović.

Naime, sada je moguće registrovati automobil u Srbiji i bez odvoženja na tehnički pregled, ili tu uslugu dobiti potpuno besplatno, jer firma koja se bavi tehničkim pregledima dobija procenat od svake polise obaveznog osiguranja, pa joj se isplati da tako privlači veći broj vozača.

“Svi koji rade pošteno dovedeni su na granicu opstanka. Nelojalna konkurencija je tolika da preti da se veliki broj od oko 1.300 linija tehničkih pregleda ugasi i da više hiljada ljudi ostane bez posla”, kaže Stojanović.

“Mi se iskreno nadamo da će država uraditi ono za šta se mi zalažemo godinama unazad”, dodaje on.

A prema predloženim izmenama i dopunama koje bi trebalo da stupe na snagu od 1. januara naredne godine, tehnički pregled vozila se proglašava za delatnost od opšteg interesa koju može da obavlja javno preduzeće, odnosno privredno društvo koje ispunjava stroge kriterijume koje donosi MUP.

Moraće da se uvede i obavezno fotografisanje i snimanje vozila na linijama TP. Biće obavezno i vođenje evidencije, koja će biti uvek dostupna nadležnom organu. Predviđa se i uvođenje kontrolora koje će obučavati i licencirati Agencija za bezbednost saobraćaja. Vlada Srbije bi određivala najnižu cenu usluge TP na predlog MUP, a na osnovu "pribavljenog mišljenja Ministarstva za trgovinu i usluge".

Kvalitetna kontrola vozila još više bi doprinela bezbednosti saobraćaja i smanjila broj nastradalih na našim drumovima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pera 10.11.2016 17:37

    zar vi mislite da ce drzava zaraditi tako vise.Znate.vozicu automobil samo kad.moram a,
    onda cu sipati goriva bar 70%manje sto znaci manje dobiti od akciza. Stalno neka muljanja po ledjima vozaca.
    Sa platom manjom od 200 eura oces automobil za snimanje.Pa nemac za dve plate kupi auto od 4000.hiljade eura a ja 4000 hiljade eura dobijem za godinu I po dana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
automobili registracija tehnički pregled

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana