Tekst objavljen: 24.01.2014 10:30        


Kako pišu Novosti, Univerzal banka se našla na tankom ledu i najverovatnije joj sledi sudbina Agrobanke, Privredne banke Beograd i Razvojne banke Vojvodine, odnosno - katanac na vrata. Razlog - adekvatnost kapitala, odnosno pokrivenost rizičnih plasmana, joj je duplo manja od zakonom propisanog mimimuma.

Novosti: I Univerzal banka pred bankrotom

Za uskađivanje sa propisima, ovoj banci je potrebno oko osam miliona evra, koje je očekivala od investitora, ali od toga posle otkazivanja vanredne skupštine u sredu akcionara ove banke - nema ništa, navodi taj list.

"Univerzal banka će, po svemu sudeći, da završi kao i prethodne tri banke koje su propale, odnosno da se zdrav deo i štednja odvoje i pripoje opet Poštanskoj štedionici, a da se banka pod tim nazivom ugasi. Ona je znatno manja od ovih banaka i ne može ni u kom slučaju da ugrozi stabilnost bankarskog sektora, ali će opet koštati poreske obveznike", zaključuje se u tekstu.
Naime, Upravni odbor ove banke je na svojoj sednici, 21. januara ove godine, doneo odluku da se sednica otkaže, da se stavi van snage odluka o povećanju kapitala banke, kao i distribuciji određenih akcija bez objavljivanja prospekta javne ponude da bi se povećao kapital banke.

Na ovaj korak se Upravni odbor Univerzal banke odlučio jer nije došlo do usklađivanja zahteva neophodnih za dokapitalizaciju koja je dogovarana sa firmom "Atlas Mont" iz Podgorice.

- Poslovanje Univerzal banke, kao i svih drugih banaka, predmet je kontinuirane kontrole - navode u NBS, a prenose Novosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- U poslednjem periodu kontrole centralne banke u ovoj banci su intenzivirane, imajući u vidu njeno trenutno finansijsko stanje. Nažalost, podaci iz kontrolnog postupka, kao i podaci u vezi sa kontinuiranim praćenjem poslovanja banaka predstavljaju službenu tajnu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
univerzal banka banke bankarsko tržište bankarski sektor propale banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana