Tekst objavljen: 18.11.2013 9:00        


Kamate na dinarske kredite jedva su simbolično smanjene, bez obzira na to što je Narodne banka Srbije u poslednjih pola godine obarala više puta svoju referentnu kamatu od koje zavisi cena zajmova i uprkos činjenici da je međugodišnja inflacija sa 14 odsto pala na 2,2 odsto, a devizni kurs miruje već 12 meseci.

Obrni-okreni, krediti nam ostaju najskuplji u Evropi

Svi ovi parametri nisu, međutim, dovoljni bankarima da značajnije smanje kamate. Jer, kako tvrde, sada je glavni problem veoma visok nivo loših kredita - zvanično je iznos zajmova čija je naplata problematična već dostigao oko tri milijarde evra, a nezvanično je znatno veći.

NEĆE DA ZAJME EVRE

Kratkoročne kredite u evrima više niko ne uzima, jer je potrebno učešće ili depozit od 30 odsto, a kamate su kod nekih banaka gotovo izjednačene sa dinarskim, što znači da prelaze 20 odsto. Ima banaka koje nude ove zajmove po ceni od 15 do 17 odsto, ali njih gotovo niko ne želi. Iako je kamata Evropske centralne banke smanjena na 0,25 odsto, naši bankari ne razmišljaju o ozbiljnijem obaranju kamata na pozajmice u evrima.
Zbog toga bankari nisu spremni da ozbiljnije koriguju svoje kamate kako građanima, tako i privredi.

Sa prosečnom cenom od 22 do 28 odsto za gotovinske i od 24 do 30 odsto za potrošačke zajmove, Srbija je i dalje na neslavnom prvom mestu u Evropi.


Ništa bolja nije situacija ni sa kamatama na kredite kartice, koje se kreću od 20 do čak 33 odsto na godišnjem nivou. A, za korišćenje dozvoljenog minusa građani treba da plate od 26 pa čak do 40 odsto kamate. Sve ove kamate su do tri puta veće nego u zemljama u okruženju i Evropskoj uniji.

Kod stambenih kredita indeksiranih u evrima, promenljiva kamata se neznatno promenila, imajući u vidu da je, u međuvremenu, vrednost šestomesečnog euribora (kao promenljivog elementa u okviru kamatne stope) pala sa 0,442 odsto u oktobru 2012. na 0,338 odsto u oktobru ove godine - ističe Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke.

Jedino su kamate na stambene kredite sve bliže evropskim i iznose od 4,2 do 5,2 odsto, koliko i u zemljama iz našeg okruženja. Banke ih koriguju sa svakom promenom euribora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija kamata na kredite kamate na kredite rata kredita rate kredita zaduženost prezaduženost zaduživanje klijenti banke klijent banke banke skupi krediti krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana