Tekst objavljen: 04.06.2023 16:00        


Od 1. jula ove godine, pored poskupljenja klasičnih cigareta, uživaoce duvanskog dima i u drugim oblicima očekuje poskupljenje 

Od 1. jula skuplje i elektronske cigarete


Sa jedne strane oni koji su svoj porok zamenili elektronskim cigaretama očekuje poskupljenje tečnosti za punjenje, dok će ljubitelje nesagorevajućeg duvana sačekati korekcija akcize koja će im povećati trošak.

Suštniski, tečnost za punjenje elektronskih cigareta poskupeće dinar po mililitru, dok će akciza za paklice nesagorevajućeg duvana najverovatnije podići cenu za 10 dinara.

Poskupljenje cigareta od 1. jula

Za oko mesec dana, tačnije 1. jula sve pušače u Srbiji očekuje poskupljenje od 10 dinara po paklici. Razlog za to je akcizni kalendar, koji je usvojen krajem 2020. godine, po kome na početku svakog januara i jula, cigarete poskupljuju zbog uvećanja specifične akcize od 1,5 dinara i to sve do 2025.

Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i propocionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto, koja ostaje i u narednom periodu ista, a na sve to se dodaje i PDV. Zbog svih tih nameta proizvođaći povećavaju cenu za 10 dinara što znači da će ljubitelji duvanskog dima nakon julskog poskupljenja, u zavisnosti od marke, izdvajati od 320 do čak 610 dinara po paklici. Od tog novca u budžet bi trebalo umesto sadašnjih 82,75 da se slije 84,25 dinara po paklici.

Takva praksa biće nastavljena i u 2024. godini, što praktično znači da nas čekaju još dve korekcije cene naviše kako bi se Srbija uskladilila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Praktično cigarete ćemo kroz godinu i po dana plaćati po cenama kao u EU, recimo Nemačkoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sve u svemu Srbija sve brže, bar što se cene cigareta tiče, se približava standardima EU. Ipak, za naše prilike u nekim državama, poput Irske, gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i 9 evra, je izuzetno skupo. Ako je za utehu, postoje i države gde je duvan jeftinijii i u proseku se kreće između 3,5 do 5,5 evra pa je jasno da je akcizni kalendar Srbije uglavnom kreiran po njihovom modelu. Sve je izvesnije da će u narednih godinu i po dana pušači sve skuplje plaćati svoj užitak, pa je realno očekvati da 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

Inače, “duvandžije” ne uvećavaju svakog januara i jula automatski cene, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača.

Da su alternative tradicionalnim cigaretama sve popularnije svedoči i trend u kom brojni svetski proizvođači i brendovi se polako okreću ka e-cigaretama i sagorevačima duvana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cigarete električne cigarete 1. jul poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana