Tekst objavljen: 06.09.2013 13:00        


Da ih sa najnovijim aneksima ugovora banke ne bi prevarile, građani moraju da budu pravi finansijski stručnjaci. Banke koje su prihvatile preporuku Narodne banke Srbije da klijentima vrate novac od preplaćenih kamata - sada se dovijaju kako da zadrže barem deo „kolača“.

Oprez sa bankama: Aneks može da vas košta hiljade evra

Tako, za tri godine preplaćenih rata, potrošači na zajam od 45.000 evra, ako sklope pogrešan aneks ugovora, mogu da izgube najmanje 1.500 evra samo jednim potpisom.

SIGURNOST PLAĆAJU KLIJENTI

Bankari se pravdaju da nude problematične anekse jer moraju da plaćaju problematične kredite koje građani ne namiruju. - Ukoliko banke vrate ono što duguju građanima, sigurnost bankarskog sektora se povećava - smatraju iz „Efektive“. - Građanima će se zajam smanjiti za nekoliko rata, pa će opet moći da uđu u normalan ritam otplate. Takođe, za sve problematične kredite koje potrošači ne isplaćuju, banke moraju da daju zalog NBS. Tako svoj novac ne mogu da obrću, jer je zamrznut u centralnoj kasi.
Mnogi klijenti, koji su godinama plaćali veće rate za zajmove nego što je to Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga propisano, opet su žrtve nekorektnih bankara.

Kada im banka „meri“ iznos koji bi trebalo da im vrate, većina ne obračunava zateznu kamatu na deo koji su građani preplatili. Druga opcija, kojom se finansijske ustanove koriste, jeste da glavnicu ne vraćaju na propisan, već na niži iznos.

- Kada su banke povećavale kamate, one su tada narušavale odnos glavnice i kamate - objašnjava Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva. - Povećavale su udeo kamate, a smanjivale udeo glavnice. Sada se dešava da klijenti duguju više nego što bi trebalo da se kamate nisu povećavale.

Konkretno, ako je neko uzeo zajam od 45.000 evra pre pet godina sa ratom od 250 evra, banke su mu za poslednje tri godine ratu povećale na 300 evra.



Preplaćeni deo, koji bankari duguju, iznosi 1.800 evra, uz obračunatu zateznu kamatu koja je minimalno 500 evra. Problem nastaje ukoliko banke ne zaračunaju ovu zateznu kamatu ili, pak, ukoliko obračunaju glavnicu na 40.000, umesto na 39.000 evra.

Korisnici koji potpišu aneks ugovora, a ne provere da li su obeštećeni u punom iznosu, gube pravo da se u sudskom postupku bore za punu nadoknadu štete.

- Građani ne treba da pristaju na manje od ove finanisijske računice, jer nju sigurno mogu da dobiju na sudu - tvrdi Gavrilović. - Upravo ovu pogodbu dobili su naši članovi, kada su prošle godine tužili jednu od banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana