Tekst objavljen: 29.04.2015 12:36        


Osigurana šteta od prošlogodišnjih majskih poplava iznosi oko 38,3 miliona evra, što je svega 0,1 odsto BDP Srbije, ako se ima u vidu da je ukupna procenjena šteta iznosila oko 1,5 milijardu evra ili 4,5 odsto BDP-a zemlje, izjavio je danas direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u NBS Đorđe Jeftić. 

Osigurana šteta od majskih poplava svega 0,1 odsto BDP

Otvarajući Okrugli što na temu "Osiguranje - godinu posle poplava: šta smo naučili, Jeftić je naveo da su domaća društva za osiguranje pokrila 30,8 odsto osigurane štete od poplava svojim sredstvima, a ostali deo obaveze su prebacili na reosiguravače u skladu sa propisima.

"Veliki deo troškova za osiguranu štetu podnela su društva za osiguranje, ali su u mnogo većoj meri to podneli reosiguravači", rekao je predstavnik NBS, predstavljaći preliminarne rezultate o osiguranju šteta od majskih poplava prošle godine.

Jeftić je ocenio da i dalje postoji veliki potencijal za rast tržišta osiguranja u Srbiji i ukazao da će novi zakon o osiguranju, koji stupa na snagu poloviniom godine, u velikoj meri poboljšati položaj i ulogu osiguravača.

Na Okruglom stolu o osiguranju, koji je organizovao nedeljnik NIN, uz medijsku podršku Novinske agencije Tanjug, raspravlja se i o obavezi države u situacijama elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa, o tome da li je to razvojna šansa industrije osiguranja, da li je pomoć države oštećenim građanima "medveđa" usluga osiguravačima i rastu tržišta osiguranja u 2014. uprkos recesiji.

Učesnici Okruglog stola raspravljaju i o poreskoj politici, fiskalnim olakšicama i drugim podsticajima države, kao i značaju osiguranja za brži privredni rast, sa primerima iz Srbije i sveta, a mađu temama je i pitanje kako promeniti percepciju osiguranika i uloga osiguravača i države u tome, a kao i argumenti za i protiv obaveznog i dobrovoljnog osiguranja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje useva osiguranje BDP privreda poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana