Tekst objavljen: 04.07.2014 10:30        


Banke na sve načine pokušavaju da se zaštite, a jedan od načina je i osiguranje gotovinskih kredita, pa čak i dozvoljenog minusa. Kašnjenje u otplati pozajmica je iz dana u dan sve veće, a prema podacima Kreditnog biroa, čak 256.000 tekućih računa je u "crvenoj" zoni.

Osiguranje kredita: Od čega korisnik "sme" da umre

Najveći problem, pišu Novosti, imaju koji ostanu bez posla ili se razbole. Polisa koja pokriva minus, međutim, precizno određuje gde i od čega korisnik "sme" da umre. Tako u prva tri meseca, nakon potpisivanja polise, klijent banke, ne sme smrtno da se razboli, jer osiguravajuća kuća neće banci pokriti dug u tom periodu.

POLA-POLA

Ukoliko je građanin redovno izmirivao obaveze po tekućem računu i ne želi više da koristi pozajmicu, prilikom raskida ugovora ima pravo da naplati premiju osiguranja. Ali, neće dobiti puni iznos na polisi, već kod nekih banaka, samo polovinu. To zavisi od osiguravajuće kuće sa kojom je sklopljen ugovor.
- Osiguranje ne pokriva povrede ili smrt nastalu usled elementarnih nepogoda, ekstremnih sportova, kao i rata - kažu bankari. - Ako korisnik umre na putu, na primer u Južnoj Americi ili Africi, njegovi naslednici će morati da namire dug. Jer, ovo osiguranje priznaje samo smrt u zemlji i na teritoriji SAD, EU i bivše SFRJ.

Građani, najčešće ne pokrivaju prekoračenje po tekućem računu, jer im poslodavci ne isplaćuju plate ili ostaju bez posla. Osiguranje od gubitka radnog mesta može da im pomogne u roku od pola godine, dok ne nađu novi posao. Taj period pokriva polisa.

Osiguravajuće kuće koje posluju sa bankama nude različite vrste osiguranja dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, kako zaposlenima, tako i penzionerima, a cena je od 80 do 400 dinara mesečno.

Neke polise su linearne za sve iznose dozvoljenog minusa, a druge su vezane za iznose pozajmica, kao i vrstu osiguranja. Građanin koji koristi dozvoljeni minus može da ga osigura od gubitka posla ili bolesti odnosno smrti, navode Novosti.

Pojedine banke svoje klijente koji koriste pozajmice svrstavaju u različite kategorija, zavisno od rizičnosti posla kojim se bave. Na ovoj lestvici na najnižem nivou su službenici a, na najvišem piloti, rudari... Tik uz njih su novinari. Sa polisom životnog osiguranja svog klijenta zaštićena je u potpunosti od bilo kakvog gubitka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
klijenti banke klijent banke krediti banke osiguranje osiguranje kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana