Tekst objavljen: 07.04.2016 10:59        


Sajam zapošljavanja "Top Job" otvoren je juče u Belekspocentru u Beogradu, a 20-ak kompanija će u naredna dva dana tražiti različite profile, među kojima su prodavci, poslovođe, računovođe, programeri, praktikanti u reviziji, savetnici za prodaju osiguranja.

Otvoren Sajam zapošljavanja "Top Job"

Sajam je otvorio zamenik direktora Nacionalne službe za zaspošljavanje (NSZ) Dragan Sikimić koji je rekao da je to prilika da zaposleni i poslodavci ostvare direktan kontakt.

Kako je kazao, efekti sajmi "traju" i kasnije, tri do šest meseci nakon završetka sajma.
Primetili smo da se još veći broj ljudi zaposli nakon završetka sajma, rekao je Sikimić na otvaranju sajma.
On je podsetio da je NSZ ove godine za realizaciju programa koji imaju direktne efekte na zapošljavanje u Srbiji opredelila sredstva od 2, 8 miljardi dinara, plus još 550 miliona za osobe sa invaliditetom.

Sikimić je podsetio i da je 2016. godina proglašena za godinu preduzetništva i da je za te namene opredeljeno 16 mlrd dinara.

Za projekte transfera tehnologija u saradnji privrede i obrazovnih institucija namenjeno je 6, 9 miliona evra, od čega EU učestvuje sa 4, 9 miliona, Srbija izdvaja milion, a isto toliko i privatni sektor.

"Cilj projekta transfer tehnologija je povezivanje visoko obrazovnih institucija sa realnom privredom. Paralelno sa time ide koncept transfera znanja, jer sam transfer tehnologija bez transfera znanja nema mnogo efekata", rekao je Sikimić.

On je kazao da razvoj realne privrede ide toliko brzo da se nada da će to pratiti sistem obrazovanja. Sikimić je kazao da je primetno da postoji neusklađenost u sistemu obrazovanja i realnih potreba privrede.

Najlakše do posla dolaze stručnjaci iz oblasti IKT, a najteže u oblastima gde su grane industrije urušene, poput tekstilne, zatim u oblasti prozivodnje, naročito u metalskoj industriji.

"Imamo problem da nađemo zanimanje u oblasti metalske industrije, problem da nađemo varioce i najteže je u industrijama koje je pregazilo vreme", rekao je Sikimić.

On je naveo da je stopa nezaposlenosti među mladima od 25 do 35 godina oko 25 odsto.
"Što se mladih tiče, to zavisi i od grada do grada i razvijenosti privrede", rekao je navodeći da postoje i pozitivni primeri i da je jedan od njih opština Ruma.

"Oni skoro da neće imati nezaposlene uopšte, imali su nekoliko velikih investicija i investitori fazno napreduju i traže još više da zapošljavaju", rekao je Sikimić.

Što se tiče zanimanja, kompanije će na sajmu tražiti različite profile među kojima su prodavci poslovođe, prodavace u maloprodaji, računovođe, programere, praktikante u reviziji, savetnike za prodaju osiguranja...

Na sajmu učestvuje više kompanija, a predstavnica kompanije Ernst || Young Tanja Petrović rekla je da ta kompanija nudi otvorenu poziciju za mlade ljude bez iskustva na poziciji pripravnik u reviziji.

"Imaćemo otvorenih 10 do 15 pozicija za ovu godinu i mogu da se prijave kandidati koji su završili studije i bez iskustva su", rekla je ona.

Kako je navela, kompanija Ernst || Young već godinama učestvuje na sajmu "Top Job", kao i na drugim sajmovima.

Polovinu kandidata koji se prijave za neki od poslova čine mladi, rekla je ona.
Kompanija "Flay flay travel" ponudiće na sajmu nekoliko profila, kaže brend menadžer Jelena Janković.
Ponudićemo mesta za agenta prodaje aviokarata, turističkih aranžmana, menadžera razvoja, praktikanta u prodaji, marketinga, menadžera razvoja.

Prethodnih godina na sajmu je za posao u toj kompaniji vladalo veliko intersovanje posetilaca, dodala je Janković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radnici bez iskustva sajam zapošljavanja novi posao mladi radnici kompanije posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana