Tekst objavljen: 05.01.2018 15:57        


Kako da uštedim novac? Pitanje koje svakodnevno sebi postavljamo, jer bez štednje teško da može da se ostvari neka veća investicija a da se ne poteže za kreditom. Ovih deset saveta će vam pomoći da uspostavite kontrolu nad svojim finansijama, kao i da ostvarite cilj koji ste zacrtali.

Ovo je 10 zlatnih pravila štednje

1.Evidencija rashoda

Vrlo je važno da imate evidenciju svih troškova i to preciznu. U tome će vam pomoći izvodi iz banaka u kojima su prikazana sva plaćanja čekovima i karticama. Jedini način da utvrdite gde novac prosipate jeste praćenje i beleženje troškova. Najbolje bi bilo da evidenciju vodite svakodnevno, a da presek pravite nedeljno, odnosno na kraju meseca.

2. Redovno plaćajte račune

Jedan od načina uštede je da plaćate računa na vreme. Većina redovnih platiša može da računa na popust za svaki plaćeni račun. S druge strane, rizikujete nagomilavanje kamate i brojne kazne, koje na kraju ipak morate da platite. Godišnje procene su možete da uštedite u proseku i pet hiljada dinara po ovom osnovu.

3. Racionalno na rasprodajama

Akcije jesu način da platite određenu stvar manje, ali one će za vas biti stvarno najpovoljnije jedino i isključivo ako kupujete ono što vam je stvarno potrebno, a ne zato što je na popustu. Zato, kada krenu sniženja, napravite spisak onog što vam je neophodno i kad kupujete na rasprodajama držite se njega i - ne odstupajte!

4. Pratite cene

Samo na odlasku za kupovinu hrane možete itekako da uštedite. Rasponi cena ne samo da osciliraju od grada do grada i od trgovine do trgovine, čak i u istom komšiluku, pa šetnja od jedne do druge prodavnice može da donese značajnu uštedu. Najveći rasponi su utvrđeni kod mesnih prerađevina, ali i mlečnih, pa obratite pažnju.

5. Hrana na poslu

Umesto da naručujete sendviče ili brzu hranu na poslu, napravite je kod kuće. Dnevno na ovaj način možete da uštedite od 150 do pet stotina dinara.

6. Keš pre kartica

Kad možete plaćajte gotovinom, a ako koristite kreditne kartice, raspitajte se da li radnja gde kupujete robu omogućava plaćanje na rate, bez kamate. Pojedine banke imaju sporazum sa trgovcima, tako da možete da plaćate plastičnim novcem, na odloženo i do 12 meseci, bez kamate. Naravno, ovo koristite samo za veće kupovine.

7. Smanjite pušenje

Pušači uglavnom znaju da mesečno izgore u proseku minimum 6.000 dinara. Ako baš ne možete da se odreknete duvanskog dima, mada bi najjači motiv trebalo da bude zdravlje, pokušajte barem da smanjite broj popušenih cigareta.

8. Potrošnja struje

Veći izdatak za svako domaćinstvo jeste izdvajanje novca za potrošenu električnu energiju. Zato uključite mašinu za pranje veša, sudova, sušenje veša, bojler, TA peći posle ponoći, kada se obračunava niža tarifa.

9. Štednja u banci

Vreme je pokazalo da su svi koji su štedeli u dinarima bili na dobitku. Zato, ako možete štedite u banci, jer su kamatne stope primamljive, a i domaća štednja se ne oporezuje.

10. Razum

I za kraj, imajte na umu da se najbolje može uštedeti kada se razumno i racionalno - troši!

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pravila štednje 10 načina da uštedite nedelja štednja štednja građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana