Tekst objavljen: 02.09.2019 11:25        


Najvažnija izmena Zakona o izmenama i dopuni Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritoriji bivših republika SFRJ je da se početak isplate prve rate pomera za šest meseci

Pomeren rok za deviznu štednju na 28. februar

Tako će prva rata biti isplaćena 28. februara 2020.umesto kako je planirano 31. avgusta ove godine.

Takođe, Vlada Srbije usvojila je i produžetak propisanog roga za odlučivanje Uprave za javni dug po podnetim prijavama potraživanja sa 23. juna 2019. na 23. decembar 2019. godine.

Da podsetimo, zakon je donet u izvršavanju obaveza Srbije u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić i drugi protiv Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije.

Takođe, smanjuje se broj polugodišnjih rata sa deset na osam rata. Pomeranje rokova je posledica nemogućnosti da štediše pribave neophodnu dokumentaciju od nadležnih institucija u bivšim republikama do 23. juna 2019. godine i steknu pravo na isplatu stare devizne štednje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na većinu pristiglih prijava, Ministarstvo finansija – Uprava za javni dug je od štediša zatražila dopunu dokumentacije koja neblagovremeno stiže i skraćuje rok u kome je potrebno utvrditi pravo na isplatu devizne štednje i utvrditi stanje duga po štediši.

Poziv se odnosi na državljane bivših republika SFRJ, osim Republike Srbije, koji su do 27. aprila 1992. godine položili deviznu štednju u svim srpskim bankama, bez obzira na mesto u kom se filijala nalazila, i srpske državljane, koji su do 27. aprila 1992. godine položili deviznu štednju u filijalama srpskih banaka koje su se nalazile na teritorijama bivših republika SFRJ.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
isplata stare devizne štednje stara devizna štednja 28 februar pomeren rok

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana