Tekst objavljen: 02.12.2013 14:15        


Domaćini sela Rebelj kod Valjeva nude besplatne placeve za ljude koji žele da sagrade brvnaru ili kuću u tradicionalnom stilu. Za kućicu bez nameštaja ćete morati da izdvojite od 1.000 do 10.000 evra, ali to i nije toliko veliki iznos ako ga podelite sa prijateljima i zajedno koristite brvnaru ili je pak izdajete.

Ponuda veka: Nude besplatne placeve kod Valjeva

- Trenutno delimo pet placeva koji imaju i struju i vodu. Izdaju se na 99 godina, ali uslov je da za godinu dana uradite brvnaru i da je koristite. Postoji i 10-15 placeva bez struje i vode pa za njih nismo propisali tu obavezu - objašnjava Sreten Aleksić iz Udruženja domaćina Rebelj-Medvednik i dodaje da se do sada zainteresovalo desetak ljudi.

Uslovi za gradnju brvnare

- Tradicionalna gradnja od prirodnih materijala
- Da budu što je moguće više u funkciji
- Mogućnost ograđivanja samo živom ogradom
- Godinu dana nakon potpisivanja ugovora brvnara mora da bude u funkciji
U Udruženju kažu da su ljudima koji vole prirodu i selo želeli da pruže mogućnost da podignu tradicionalnu srpsku kuću podno planine Medvednik, a da istovremeno razvijaju i seoski turizam. Onaj ko bi na ovom mestu provodio vikend ili odmor, imao bi priliku da kupuje zdravu domaću hranu od seljana, pa čak i da sam prikuplja ili gaji lekovito bilje.

Prednost ovog kraja je, kako kaže Aleksić, netaknuta priroda, a lokacija na kojoj se dele placevi je na idealnih 850 metara nadmorske visine.

- Priroda je savršenstvo, a u okolini ima i manastira. Uskoro će se napuniti i brana Rovni, koja je blizu, što će privući pecaroše i plivače. Gotovo svakoga dana ovde su planinari, istraživači i biciklisti - objašnjava Aleksić.

On kaže da se odlučio da svoju brvnaru napravi od crnog bora, koji je veoma kvalitetan materijal, pa ga je vikendica od 84 kvadrata koštala 10.000 evra. Od materijala može da se koristi i bukva, čamovina, lipa ili hrast. Cena brvnara je oko 180 evra po kvadratnom metru, ali nije uključena izrgradnja temelja ni instalacije. Najjeftiniji su vajati.

- Dva dobra vajata mogu da se kupe za 1.000 evra i kada se sastave sa svojim lepim terasama, od njih možete da napravite priču - kaže Aleksić.
Za podizanje tradicionalne srpske kuće ne postoje veće administrativne prepreke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
selo placevi izgradnja kuće gradnja nekretnine srbija izgradnja Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana